Hlavní obsah

Neuvěřitelný zákrok! Trenér Francie velebí gólmana za záchranu výhry v Irsku

Trenér francouzských fotbalistů Didier Deschamps po vítězství 1:0 v Irsku ve druhém utkání evropské kvalifikace pochválil brankáře Mikea Maignana. Podle kouče byl jeho "neuvěřitelný" zákrok z poslední minuty skoro stejně důležitý jako gól.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Francouzký fotbalista Kylian Mbappé slaví s brankářem Mikem Maignanem výhru proti Irsku.

Článek

Maignan se stal novou francouzskou jedničkou poté, co Hugo Lloris po loňském stříbrném mistrovství světa v Kataru ukončil reprezentační kariéru. Sedmadvacetiletý gólman AC Milán odstartoval kvalifikaci o postup na Euro 2024 výtečně. Při úvodní domácí výhře 4:0 nad Nizozemskem zneškodnil penaltu, v Dublinu se blýskl proti hlavičce Nathana Collinse po rohu.

Utkání rozhodl v 50. minutě obránce Benjamin Pavard výstavní střelou z dálky, jinak ale Irové drželi s favoritem krok. "Udělali jsme všechno, co bylo potřeba k vítězství. Ten úžasný zákrok na konci byl skoro stejně důležitý jako gól," řekl Deschamps na tiskové konferenci.

"Neuvěřitelný zákrok, víme, že Mike takové umí. Má obrovské kvality, fyzické parametry i správnou mentalitu. V pátek chytil penaltu, ale tohle bylo mnohem důležitější. Nikdy jsem o něm nepochyboval. Je to skvělý lídr a skvělý hráč," doplnil čtyřiapadesátiletý trenér.

Také jeho protějšek Stephen Kenny ocenil Maignanovu reakci: "Byl to zákrok z jiného světa. Jsme zklamaní, že jsme nezískali aspoň bod," litoval irský kouč. Naopak ho potěšilo, jak domácí ubránili hvězdného útočníka a nového kapitána "Les Bleus" Kyliana Mbappého. "Dívali jsme se na posledních 20 zápasů Francie a ani v jednom nebyl Mbappé, kterého jsem volil jako nejlepšího hráče světa, takhle nevýrazný. To jsem opravdu nikdy neviděl," prohlásil Kenny.

Soupeře za pevnou defenzivu pochválil i Deschamps. "Odvedli skvělou práci. V pátek jsme dali čtyři góly, ale tady jsme nebyli moc nebezpeční, což vypovídá o práci irské obrany. Byly to dva různé zápasy," uvedl trenér světových šampionů z roku 2018.

"Jsme se vstupem do kvalifikace spokojení, je tady hodně pozitiv. Získali jsme šest bodů, dali jsme pět gólů a žádný nedostali. Měli jsme náročný program. Irský tým v pátek nehrál, byl čerstvý a fanoušci ho hnali dopředu," dodal Deschamps.

Reklama