Hlavní obsah

Nový kouč připravil Polákům šok, po dvou zápasech zmizel. Jak neuctivé, diví se u sousedů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou zápasech startující kvalifikace mistrovství Evropy se portugalský kouč polské reprezentace Fernando Santos podle polských médií rozhodl, že si potřebuje odpočinout a odletěl do vlasti. Na dva týdny. Vzbudil údiv. Trenér si totiž nechá ujít další dvě ligová kola polské Extraklasy včetně velkého šlágru - sobotního utkání Legie s Čenstochovou.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kouč Polska Fernando Santos při zápase s Českem.

Článek
Fotogalerie

Tým v prvních dvou zápasech neoslnil, prohrál v Česku 1:3, doma připsal povinné, nikoli zářivé vítězství 1:0 nad Albánií. Kouč vzbudil údiv, polská média se nad jeho odjezdem pozastavují. Upozorňují, že to je příkrém rozporu s jeho dosavadním přístupem.

„To je tedy úžasné chování. Když Santos převzal tým, prohlásil, že od té chvíle se stane Polákem a bude žít v naší zemi. Ale jet na dovolenou, když je liga v plném proudu, je trochu neuctivé gesto," píše web Fakt.pl.

Omluva pro portugalského kouče je snadná snad i pochopitelná... Únava, vždyť v Polsku při seznamování se s realitou strávil dlouhé týdny. Navíc hráče z domácí ligy prakticky nepoužívá. Ale možná by mohl, když se hvězdám ze zahraničních klubů moc nevedlo a fandům přichystaly spíše zklamání než radost. Nálada na polské fotbalové scéně není nejlepší.

„U zápasu prvních dvou celků tabulky by trenér národního týmu bezpodmínečně měl být. Bez ohledu na náladu, touhu nebo třeba špatné počasí," stojí dále v komentáři na Fakt.pl.

Autor též nešetří ironií. „Fanoušci mají plné právo být překvapeni a znepokojeni, ale takové chování Santose lze i vysvětlit. Vést a sledovat polskou reprezentaci je vlastně úkol, který vyžaduje velké sebezapření a obětavost. A jako její trenér rychle zjistíte, že existují lepší způsoby, jak vydělat peníze," pokračuje web. Přesto všechno nemusí Poláci truchlit. Cestu na EURO ze skupiny snů mají zvláště po zisku bodů v druhém utkání vcelku otevřenou.

„Hra měla daleko k nějakému stylu," uvedl web s narážkou na to, že současná anabáze s koučem vyvolává poněkud temné vzpomínky na dřívější dění kolem národního týmu, kdy další portugalský trenér Paulo Sousa ´dezertoval´ před baráží o postup na mistrovství světa.

Autor komentáře se ale zatím neobává, že by se něco takového zopakovalo... „Pokud tedy po dalších zápasech Poláků nedostane (trenér) infarkt, nebo si neřekne, že raději bude sbírat motýly. Raději si ale teď myslím, že jeho odjezd během ligové sezony je spíše důsledkem lenosti než znechucení polským fotbalem," uzavírá autor komentáře.

Reklama