Hlavní obsah

Prima přebila ČT a bude vysílat Euro 2008

PRAHA

Závěrečný turnaj fotbalového mistrovství Evropy, který v létě příštího roku hostí Rakousko a Švýcarsko, nebude vysílat Česká televize. Finanční nabídku z Kavčích hor na vysílací práva totiž přebila televize Prima, a diváci tak vůbec poprvé neuvidí vrcholný fotbalový podnik na obrazovkách ČT.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Fotbalový šampionát nebude poprvé v historii vysílat Česká televize.

Článek

Jak z dobře informovaných kruhů, které se podílejí na přípravě prodeje vysílacích práv, zjistil deník Právo a server Sport.cz, chybí k uzavření kontraktu již jen formální doladění detailů. Smlouva, která Primě Euro přiklepne, by pak měla být podepsána během dvou týdnů.

Je v silách Primy zvládnout přenosy z Euro 2008?
Hlasujte v anketě pod článkem.

O vysílání šampionátu, na nějž mají po úvodní části kvalifikace nakročeno i čeští fotbalisté, usilovaly z našich televizí s celoplošným vysíláním dvě - ČT a Prima. Nova se finančních dostihů nezúčastnila. Veřejnoprávní televize byla podle MfD ochotna zaplatit za lukrativní podnik zhruba 60 miliónů korun, vlastníci Primy ale přišli s nabídkou ještě o 40 miliónů vyšší!

Otázkou zůstává, jak se Prima se šampionátem vyrovná v rámci svého programového schématu. Aby splnila podmínky Evropské fotbalové unie UEFA, musí odvysílat 19 zápasů z celkového počtu 31. Hodně zápasů se ale bude hrát souběžně a v hlavních vysílacích časech, takže je možné, že čeští fanoušci budou muset ladit i zahraniční stanice. Prima je ovšem ve hře o digitální sportovní kanál, který by tento problém vyřešil.

Na oficiální výsledek tendru o vysílací práva na šampionát pod Alpami si musejí fanoušci ale ještě počkat. Zainteresované strany zatím mlží a nechávají vše pod pokličkou. "Vím pouze, že se ČT do tendru přihlásila. O šampionát máme zájem, ale výsledek tendru neznám," uvedl stroze šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý. Podobně reagovali na dotaz i zástupci Primy.

Reklama

Související témata: