Hlavní obsah

Union jako německá Bohemka? Trochu ano, ale ve větším měřítku, směje se Král

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má před sebou další výzvu. Ze všech zahraničních štací, kterými doposud prošel (Spartak Moskva, West Ham, Schalke) jde sice o nejméně zvučný klub, momentálně však nejúspěšnější. Šestého července se fotbalový záložník Alex Král zapojí do letní přípravy Unionu Berlín, kde bude následující sezonu hostovat, a se kterým ho čeká Liga mistrů. „Jsem rád, že jsem zůstal v bundeslize, ta soutěž mi sedí," říká Král, který se chystá s českou reprezentací na duel kvalifikace o Euro 2024 s Faerskými ostrovy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král během utkání fotbalové reprezentace v rámci kvalifikace ME 2024 proti Polsku.

Článek

Krátce po konci v Schalke jste se upsal jinému týmu německé ligy. Byla pro vás priorita zůstat v bundeslize?

Odpovím nepřímo. Výsledky Unionu v posledních letech naznačují, že je v klubu stabilita. Pět let je tam trenér Fischer, který ví přesně, co chce. Do stylu, který s Unionem praktikuje, si vybírá hráče. Vybírá si dobře, budeme hrát Ligu mistrů. Byl jsem s ním v kontaktu při podpisu smlouvy. Přestože je dovolená, přijel za mnou a mým manažerem, což mě moc potěšilo. Budeme mít mezi sebou dobrý vztah. Lidsky i profesně.

Foto: FC Union Berlin

Reprezentační záložník Alex Král bude hrát v nadcházející sezoně za Union Berlín.

Měl jste i jiné možnosti?

Ve hře byly i jiné kluby, ale Union mi vycházel jednoznačně nejlíp. Jde o bundesligu, na podzim budeme mít Champions League, bude spousta zápasů. Navíc cítím, že mi německá liga typologicky sedí. Věřím, že v tom, co chce tým hrát, budu svým stylem platný.

V čem konkrétně vám soutěž vyhovuje?

Mám rád, když se hraje intenzivně, hodně se presuje, poctivě se brání. Zároveň se ale nevynechá jediná šance na protiútok.

Foto: FAČR

Alex Král v akci...

Zvykli jste si s manželkou na život v Německu?

Nemáme problémy přizpůsobit se v jakékoli zemi. Je mi pětadvacet, žili jsme už ve čtyřech zemích. Jsem otevřený žít v dalších, vyzkoušet jich co nejvíc.

Poslední tři sezony chodíte po hostováních, nemáte tendenci usadit se někde na delší čas?

Je asi fajn být v jednom klubu déle. Máte vybudovanou nějakou pozici, víte zhruba, co vás čeká. Pokud působiště měníte, musíte si znovu udělat jméno. Tohle je ale pro mě motivující. Musím šlapat, dokazovat kvality. Baví mě, že je kam se posouvat, výkonnostně růst. Chtěl bych toho vyzkoušet co nejvíc. Abych si po kariéře mohl promítnout všechny destinace a říct si, která byla nejlepší. Kromě Česka jsem žil v Rusku, v Anglii a teď v Německu. Česko mi vychází nejlíp, po kariéře tu chci žít. Máme se tady hodně dobře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český reprezentant Alex Král během utkání kvalifikace MS 2022 s Estonskem.

Kdy jste vlastně poprvé zaznamenal, že existuje Union Berlín?

Vím o něm, co je v bundeslize. Má tradici, což se mi moc líbí. V podstatě je podobný jako kluby, ve kterých jsem byl předtím. Přijde mi, že Union je klubem, za kterým stojí prostí lidé, kteří tvrdě dřou. Obecně v Německu jsou fanoušci neskuteční.

West Ham a Schalke, kde jste působil předtím, jsou však v Evropě pojmy. Union je spíš provinční.

Union je domácký klub, buduje si postupně renomé. Jsem rád, že u toho můžu být. Jsem taky mladý a buduju si jméno. Všechno do sebe skvěle zapadá. Jasně, historie klubů, v nichž jsem hrál dřív, je obrovská. Union je příjemná změna, v Německu si získal uplynulou sezonu obrovský respekt. Doufám, že ho brzy získáme i v Evropě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Alex Král a Risto Radunovič z Černé Hory.

Bylo nepříjemné stát proti Unionu?

Je hodně typologicky podobný, jako jsme byli se Schalke. Silový, běhavý, styl nahoru-dolů. Není prostor na odpočinek. Tohle je v bundeslize běžné, nicméně speciálně Union těží z fyzické připravenosti.

Jak se o Unionu v Německu mluví?

V minulé sezoně mu média věnovala velkou pozornost. Byl mnohdy i lepším týmem proti soupeřům nejlepší pětky, pohyboval se nahoře v tabulce celou sezonu.

Specifičtí jsou také fanoušci Unionu, jejich oddanost je pověstná. Zkraje nového tisíciletí darovali krev, aby klub zachránili před krachem, poté pomáhali při stavbě stadionu.

Tohle jsou neuvěřitelné příběhy. Spousta lidí a klubů ze zahraničí by si z toho měla brát příklad. Když se daří, umí fandit každý. Oddanost klubu se pozná ale ve chvíli, kdy všechno padá. Což fanoušci Unionu i Schalke dlouhodobě ukazují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král (vlevo) a Tomáš Souček během tréninku fotbalové reprezentace

O Unionu se v Česku vzhledem k sepjetí fanoušků s klubem říká německá Bohemka. Sedí to?

Trochu ano, jen ve větším měřítku.(směje se) Za Unionem už stojí silní sponzoři, další zřejmě přijdou díky Lize mistrů.

V Unionu bývala zvykem například společná grilování s fanoušky. Zažil jste někde něco podobného?

Tohle mi připomíná Schalke. Nikdy jsem nezažil, že by fanoušky pustili tak blízko k hráčům. Německo mi v tomto přijde obecně otevřenější. Nezaznamenal jsem sice, že by se v Unionu dělaly společné grilovačky, ale vůbec by mě to nepřekvapilo. V Schalke se pořádala s fanoušky spousta akcí.

Jaké například?

Největší byla hned na začátku sezony kolem stadionu. Přišlo přes sto tisíc lidí. Chvíli jsme byli na podiu, chvíli jsme se podepisovali, potom jsme se fotili. Akce trvala pět hodin, samozřejmě jsme se nepodepsali všem. Bylo neuvěřitelné, že nás fanoušci podporovali i na trénincích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král během utkání kvalifikace MS 2022 proti Bělorusku.

Povídejte.

Jednou týdně byl otevřený trénink, klidně přišlo tisíc diváků. Jednou dokonce dva a půl tisíce, kdy se po tréninku instalovalo světlo ze starého stadionu, na jehož opravu se fanoušci složili. Vybrali mezi sebou dvě stě tisíc eur. Svítí modře, je vidět z dálnice. Nezažil jsem lepší atmosféru než na Schalke. Myslím, že už asi nezažiju.

Jak vzali fanoušci Schalke sestup?

My hráči jsme ho nebrali dobře. Právě kvůli lidem. Bylo cítit, že jim na klubu strašně moc záleží. Schalke je pro ně nesmírně důležité. Druhou polovinu sezony, kdy nám už nikdo nevěřil, jsme se zvedli, posbírali jsme dvaadvacet bodů. Pokud bychom byli takhle úspěšní na podzim, skončili jsem sedmí. Podzim nás hodně srazil. S příchodem trenéra Reise tým začal šlapat, hráli jsme i hezký fotbal, dávali jsme góly. Dokázali jsme zápasy zlomit v posledních minutách. Fanoušci si vážili, že jsme se zvedli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král se dostává přes protihráče.

Negativní emoce jste tedy z jejich strany nezaznamenal?

V podstatě mi z Německa nepřišla zlá zpráva. Jen z Česka. Moc se mi líbila věta v jednom německém příspěvku: Láska ke klubu nezná ligu. Fanoušci Schalke klub milují, váží si hráčů. Po posledním utkání v Lipsku jsme šli k jejich sektoru. Tleskali nám. Děkovali za jaro, že jsme se hrdě rvali do konce. Jsou s hráči na vrcholu i na dně.

V sobotu čeká český národní tým kvalifikační zápas na Faerských ostrovech. Do bojů o ME 2024 jste vstoupili výhrou nad Polskem a remízou v Moldavsku. Jedná se o povedený úvod?

Samotný vstup byl skvělý, porazili jsme Polsko. I přes remízu v Moldavsku vedeme skupinu, což jsme chtěli. Teď nás čekají Faerské ostrovy, očekávám těžší utkání než to podzimní přípravné v Olomouci. Specifický je ale termín, spousta hráčů má po sezoně, kterou dojížděli se zraněním. Těla jsou unavená. Máme sice dovolené, ale musíme se udržovat. Po srazu pak bude brzy v klubech příprava na novou sezonu. Třítýdenní volno budu mít, počítám, nejdřív za rok a půl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.