Hlavní obsah

Velký úspěch a ocenění naší práce, řekl po postupu kouč skotských fotbalistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle trenéra Steva Clarkea potvrdili skotští fotbalisté postupem na Euro výkonnostní vzestup z posledních let a jsou na nejlepší cestě k tomu, aby se stali pravidelnými účastníky závěrečných turnajů. Ostrovní země si zahraje na dvou evropských šampionátech za sebou teprve podruhé v historii, poprvé se jí to povedlo v letech 1992 a 1996.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Největší hvězda skotského výběru Scott McTominay

Článek

„Nejsem si jistý, jestli si už hráči plně uvědomují, jak velký je to úspěch. Kvalifikovat se po 28 letech na dvě Eura za sebou je fantastické ocenění naší práce,“ citovala Clarkea agentura Reuters.

Skotové zahájili kvalifikaci pěti výhrami v řadě včetně vítězství nad favority skupiny A ze Španělska. Ve čtvrtek sice v odvetě v Seville prohráli 0:2, přesto mají oba celky po nedělním programu, v němž měli Skotové volno, shodně 15 bodů a s předstihem i jistou účast na turnaji v Německu.

„Fanoušci konečně mohou začít plánovat cestu na turnaj, i když spousta z nich už tak možná učinila. I oni jsou velkou součástí našeho úspěchu, v domácích zápasech vytvářeli skvělou atmosféru a udělali z Hampden Parku zase obávaný stadion,“ ocenil Clarke.

Šedesátiletý Skot vedl národní tým už na Euru před dvěma lety, ve skupině ale získali jeho svěřenci jediný bod. Mimo jiné podlehli 0:2 české reprezentaci. „Po posledním mistrovství Evropy jsem řekl, že chceme být pravidelní účastníci velkých turnajů. Další postup potvrzuje progres, který jsme za poslední roky udělali,“ dodal Clarke.

Evropský šampionát už zná sedm z 24 účastníků. Španělsko se Skotskem doplnily Turecko, Belgii, Francii, Portugalsko a hostitele Německo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.