Hlavní obsah

Za Brücknera se Češi na výhru nadřeli. Zvládne to teď v Moldavsku Šilhavého výběr líp?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kišiněvě se ocitl po 21 letech. Na stadionu, na kterém v pondělí jeho svěřenci absolvují kvalifikační duel o EURO 2024 s Moldavskem, zažil trenér Jaroslav Šilhavý na podzim 2002 tvrdě vybojovanou výhru nad outsiderem v roli asistenta legendárního kouče Karla Brücknera.

Čeští fotbalisté jsou proti Moldavsku favoritem. Co bude na outsidera platit? Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

KIŠINĚV (od našeho zpravodaje) - „Tenkrát jsme nebyli v Kišiněvě dva dny před zápasem, jako nyní. Šlo jen o krátkou návštěvu. Pamatuju si, že bylo špatné počasí, zima, všechno bylo nepříjemné," vzpomíná Šilhavý na tehdejší utkání.

Národní tým byl plný velkých jmen. V brance Petr Čech, v obraně Zdeněk Grygera, Tomáš Ujfaluši nebo Marek Jankulovski, v záloze Karel Poborský, nynější Šilhavého asistent Tomáš Galásek, Tomáš Rosický, na hrotu Jan Koller. Češi přiletěli do Moldavska jako velký favorit, soupeře ale zlomili až v závěrečné fázi zápasu. V 70. minutě proměnil penaltu Jankulovski, o devět minut později přidal pojistku Rosický.

„Vyhráli jsme o dva góly, ale jednoduché to nebylo, soupeř byl houževnatý. Pomohl mu i déšť, na hřišti byly velké louže," pronesl Šilhavý. Brückner kvůli nečekané změně počasí musel na poslední chvíli měnit základní sestavu, do které místo technických virtuozů nasadil také bojovníky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během utkání s Polskem v Praze.

„Kombinace na vodě pochopitelně nešla, takže se míče nakopávaly. Ale vstup do kvalifikace o EURO v Portugalsku nám vyšel, na šampionát jsme postoupili," konstatoval Šilhavý.

Trávník na stadionu Zimbru Kišiněv ale neslibuje žádné kombinační hody ani v pondělí. Nepomohl mu páteční duel s Faerskými ostrovy i nedělní déšť. Podle předpovědi počasí má pršet i během utkání. „Plocha není ideální. Musíme její stav podřídit našemu způsobu hry. Cesta k vítězství povede přes maximální zaujetí, přístup a intenzitu," pověděl Šilhavý. Bude se v pondělí večer v Kišiněvě radovat z výhry jako před 21 lety?

Jak dopadne zápas českých fotbalistů v Moldavsku?
zvítězí Češi
66,5 %
remíza
23,3 %
zvítězí Moldavsko
10,2 %
Celkem hlasovalo 1763 čtenářů.

Reklama