Hlavní obsah

Barcelona šla Čechům na ruku, Slavia však bude v bitvě o patnáctku pod tlakem. Musí postoupit!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým klubům se po čtvrtečních odvetách osmifinále evropských pohárů vzdálila elitní patnáctka v žebříčku národních koeficientů UEFA. Tuzemským týmům sice ubyli dva soupeři, z 16. místa však ztrácejí na Řecko a 15. pozici, která jako poslední znamená pět mužstev na evropské scéně, už 0,6 bodu. K případnému posunu do patnáctky by tak české celky každopádně potřebovaly postup pražské Slavie do semifinále Konferenční ligy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zleva barcelonský Pablo Gavira "Gavi" a Patrick van Aanholt z Galatasaraye.

Článek

Dvě důležité zprávy ohledně bitvy o koeficient přinesl čtvrteční večer českému fotbalu.

A jak už to bývá, jednu dobrou a jednu špatnou...

Zásadní samozřejmě byl postup Slavie přes LASK Linec do čtvrtfinále, byť po porážce 3:4 v odvetě nepřinesli sešívaní do české pokladnice žádný bod. Pozitivní byl také přínos slavné Barcelony, která vyřadila Galatasaray Istanbul. Českým plánům nahrálo také vyřazení Basileje a Kodaně.

Pro zbytek sezony tak končí Švýcarsko, Dánsko i Turecko.

Špatná zpráva? PAOK Soluň překvapivě zvítězil na půdě Gentu. Ztráta tuzemských klubů na patnácté Řecko kvůli tomu narostla o půl bodu.

Bitva o klíčovou 15. příčku
14. Švýcarsko29,6750/4
15. Řecko28,2001/4
16. Česká republika27,6001/5
17. Dánsko27,1750/5
18. Chorvatsko27,1500/4
19. Turecko27,1000/5
20. Norsko26,7501/4
Zlomek udává, kolik zástupců pokračuje/kolik jich sezonu zahájilo.

Za výhru se v pohárech udělují dva body, za remízu jeden. Zisk do žebříčku se dělí počtem zástupců dané země v pohárové sezoně, v českém případě pěti. Řekové mají výhodu, že dělí pouze čtyřmi. Obě země reprezentuje už jen jeden klub. Od semifinále se v Konferenční lize připisuje za postup bonusový bod.

Aby Česká republika smazala současnou ztrátu 0,6 bodu a patnácté Řeky přeskočila, musela by Slavia každopádně projít do semifinále a získat o čtyři body více než PAOK. To znamená minimálně jednou zvítězit a remizovat, zatímco Řekové by už nesměli připsat nic.

Ideální by bylo, pokud by Pražanům los přisoudil PAOK. „Porážka s Lincem mě hodně mrzí, koeficient je fakt důležitý. Na druhou stranu to máme pořád ve svých rukou. Když se nám postaví do cesty PAOK, tak to můžeme nahradit," slíbil slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

„PAOK bych moc nechtěl, jako trenéři už jsme tam hráli (s Libercem). Je to dobrý tým, hezký stadion. Na druhou stranu by možná bylo hezké si to s nimi rozdat, takže nejsem úplně proti," dodal slávistický kouč.

Ve hře o elitní patnáctku zůstává ještě Norsko, které z 20. místa ztrácí na Čechy 0,85 bodu. Severskou zemi zastupuje už jen Bodö/Glimt.

V této sezoně se hraje o nasazení do přespříštího ročníku 2023/24. České týmy po minulé sezoně na první patnáctku nedosáhly a v nacházející sezoně budou mít po delší době v pohárech jen čtyři zástupce. Tři z nich půjdou do soutěží UEFA z ligy, jeden z domácího poháru. Pouze šampion si zahraje kvalifikaci Ligy mistrů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.