Hlavní obsah

GLOSA: Slavia ukázala proti Linci trumfy, ale také dost slabin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Slavia měla odvetu osmifinále Konferenční ligy proti Linci rozehranou báječně, po domácím vítězství 4:1 v prvním utkání vedla i venku 3:1. Naprosto pohodový postup si ale ošklivě zašpinila. V St. Pöltenu, kde se utkání hrálo, sešívaní nakonec přišli o druhou dílčí výhru a po kolapsu v závěru prohráli 3:4. Červenými kartami si navíc už v Rakousku zadělali na problémy ve čtvrtfinále.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Fotbalisté Slavie slaví postup do čtvrtfinále Konferenční ligy

Článek

Slavia větří solidní příležitost na úspěch. Bez ohledu na to, koho dostanou ve čtvrtfinále Konferenční ligy, červenobílí věří, že v téhle fázi by se jejich pohárová jízda nemusela zastavit jako dvakrát v předešlých třech sezonách v Evropské lize, kdy je vyšouply anglické kolosy Chelsea a Arsenal. Odhodlaná parta trenéra Jindřicha Trpišovského chce víc.

Trumfy do rukou jí vkládá celkově dobrá produktivita, rychlost a výbušnost Yiry Sora nebo výjimečná spolehlivost Tomáše Holeše na pozici stopera. Tyhle přednosti vytáhla i v osmifinálové odvetě proti Linci.

Jenže slabin odhalila v Rakousku víc. Sešívaní si především jasně rozehranou partii nesmyslně zkomplikovali. Ještě čtvrt hodiny před koncem vedli i v součtu s prvním zápasem na góly 7:2. Místo klidného konce se dostavily chyby, hektika, chaos, nakonec možná i mírné obavy o postup. Místo druhého vítězství nad rakouským sokem musel český mistr skousnout porážku, která je v danou chvíli bolestivá zejména z pohledu národního koeficientu.

Naivně se zachoval Aiham Ousou, který po dvou hloupých faulech oceněných žlutou kartou mazal ze hřiště ještě před koncem prvního poločasu. Zbytečně oslabil tým úplně stejně jako na podzim v derby na Spartě.

Srdjan Plavšič viděl červenou kartu hned za to, když soupeře nebezpečně fauloval. Jeho vyloučení bylo přísné, možná až nemístné, zvlášť s přihlédnutím na styl, jakým utkání vedl belgický sudí Lawrence Visser. Ovšem Plavšič za takhle příznivého stavu nemůže dát rozhodčímu jakoukoliv záminku pro takový trest. A měl by být schopný překousnout i to, že byl předtím sám několikrát tvrdě faulován.

Oba oslabili mužstvo minimálně pro první čtvrtfinále, což je vzhledem k řadě absencí a faktu, že několik hráčů nefiguruje na evropské soupisce, poměrně rána.

Top hráči si tyhle situace pohlídají. To samé platí o velkých týmech. Slavia dostala varování, že jakékoliv uspokojení nebo drobné podcenění ji může šeredně mrzet. V konfrontaci s Lincem byla lepší, zavařila si sama.

Dobře v odvetě nevypadal brankář Aleš Mandous. Sice perfektním vyběhnutím a přesnou přihrávkou rozjel první gólovou akci utkání, pár střel chytil, ale zásadně chyboval při druhé brance Philippa Wiesingera, který ho z uctivé vzdálenosti propálil. Jistě si nepočínal ani při čtvrté brance, kdy mu míč prošel mezi nohama.

Trenérský štáb má nejen v případě brankářské pozice dost podnětů k přemýšlení.

Související témata: