Hlavní obsah

GLOSA: Problém nebyl jen v nasazení Plavšiče, Slavii vyhasíná jiskra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkon Slavie v prvním zápase play off fotbalové Konferenční ligy v Polsku proti Rakówu Čenstochová byl zklamáním a sešívaní mohli být ještě rádi, že s maximálně odhodlaným soupeřem prohráli jen 1:2. Potvrdily se ale také jevy, které se v posledních týdnech a měsících opakují. Že červenobílým vyhasíná jiskra, že působí často bezradně, když mají překonat urputnou obranu soupeře. Že trenér Jindřich Trpišovský už nemívá tak dobrý instinkt, když přichází s neotřelým rozhodnutím. Že je otázkou, zda rozsáhlá internacionalizace kádru není až příliš velká.

Sestřih zápasu Raków - SlaviaVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Nejde jen o nasazení absolutně nerozehraného Srba Srdjana Plavšiče na pozici levého obránce, kde se sice od zimy učil hrát, ale pořád mu tenhle post není vlastní. Hlavně směrem do defenzivy. Proti Rakówu udělal Plavšič zásadní chybu, když se nechytl s Franem Tudorem, jenž pár desítek vteřin po slávistickém vyrovnání znovu překlopil stav na stranu domácích. Leckoho v tu chvíli napadlo, proč jen na lavičce zůstal David Jurásek.

Slavia nefungovala především v ofenzivě, ale i vzadu se dopouštěla chyb. Domácí hráli výborně. Byli organizovaní, nesmírně silní a důslední v soubojích, plní energie. Perfektně bránili. Český celek dobře tušil, co soupeř předvede, přesto nastoupil bez hráče, který by byl klasickým útočníkem.

Ondřej Lingr se na hrotu sice snažil, ale proti urostlejším obráncům Rakówa neměl šanci. Zda by byl například Daniel Fila, jenž zůstal mimo pohárovou soupisku, v útoku platnější, zůstane nezodpovězenou otázkou.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Srdjan Plavšič ze Slavie a Ivan López z Čenstochové.

Lingrovi vepředu chyběla i větší podpora spoluhráčů. Slavii ubyla po zimním odchodu Nicolae Stanciua do Číny kreativita a nové nápady v ofenzivě moc často nepřicházejí. Ani Petru Ševčíkovi, jenž má v tomhle směru ve slávistickém týmu asi největší potenciál, utkání v Polsku nesedlo.

Slavia celkově působila nesourodě. Postrádala přednost, díky které pod Trpišovským sbírá úspěchy. Neměla takový válečnický zápal, což je patrně i logickým důsledkem přestavby mužstva.

Malou polehčující okolnost může představovat ztráta několika důležitých borců. Ewerton, Lukáš Provod, Václav Jurečka nebo Yira Sor zůstali v Praze a kurýrovali se. Je dobře, že se Trpišovský na jejich absence nevymlouvá. Ono třeba v případě Sora není vůbec jisté, jestli by byl zápas v Čenstochové dělaný pro něj. Dá se říct, že skoro ne. Ale i proto v Edenu stále vydržují objemný kádr, aby měli možnosti za jakékoliv situace.

Nic není ztraceno, jednogólové manko je nepříjemné, ale Slavia ho může smazat. V Edenu se opře o bouřící fanoušky, síla v ní pořád dřímá.

Jan Malý

Žurnalistickou dráhu započal v Poděbradských novinách, od srpna 2008 působil v Hospodářských novinách, kde strávil celkem pět let. Následně pracoval skoro osm let v deníku Sport. Od ledna 2022 je členem redakce Sport.cz a deníku Právo.

Reklama

Související témata: