Hlavní obsah

Hrdina Jedlička, smekl Koubek před penaltovým mágem. Plzeň se topí v euforii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do posledního místa naplněný stadion ve Štruncových sadech bouřlivě jásal. Bylo proč. Fotbalisté Viktorie Plzeň ve čtvrtek zvládli odvetu osmifinále Konferenční ligy proti ženevskému Servette a po úspěšném penaltovém rozstřelu poprvé v historii otevřeli brány evropského čtvrtfinále. Klíč k postupu? Brankář Martin Jedlička, který soupeře vychytal jak v základní hrací době, tak při pokutových kopech. „Hrdina utkání, náš nejlepší hráč,“ smekl kouč Miroslav Koubek.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Plzeňský brankář Martin Jedlička vyráží penaltu Yoana Severina ze Servette

Článek

Dvaasedmdesátiletý stratég až do aktuální sezony nikdy nevedl mužstvo v žádné ze základní skupin evropských pohárů. Teď zařídil, že se na něj v Plzni nezapomene. Nikdy.

„Není to o mně. Je to o Viktorii Plzeň, skvělých divácích a týmu. Musím smeknout i před soupeřem. Byl výborný, postup jsme si museli doslova vydřít,“ vyprávěl Koubek.

Dřina, to je správné slovo. V celém dvojzápase se diváci gólu nedočkali. Jak první utkání ve Švýcarsku, tak odveta v Plzni skončily bezbrankovou remízou v řádné hrací době. Scénář prodloužení byl identický.

„Obrovsky těžké utkání. Obě mužstva byla dobře takticky připravená. Tenhle zápas řadím v kariéře nejvíc. Těžší a větší jsem nikdy nehrál. Ubojovali jsme to,“ oddychl si záložník Pavel Šulc.

Foto: Sofascore.com

Statistiky Plzeň–Servette

Nejlepší střelec Viktorie v letošní sezoně měl být esem pro odvetu. První utkání nehrál pro karetní trest a čekalo se, že právě on by mohl rozhodnout.

Králem Štruncových sadů se minimálně pro jeden večer ale stal někdo jiný. Gólman Martin Jedlička.

Po celý zápas byl naprostou jistotou a vytáhl několik exkluzivních zákroků. Při penaltách pak soupeře naprosto zdeptal. Přečetl vůbec první pokus rozstřelu a při střele Miroslava Stevanoviće zůstal stát na prostředku. Ve třetí sérii pak čapnul i penaltu Yoana Severina.

„Oslavy jsem si užil, je krásné, když stadion řve vaše jméno. Je to pro mě ale jen další motivace. Jdeme dál,“ skromně hlásil šestadvacetiletý gólman.

Chválit se moc nemusel. To za něj obstaral parťák Pavel Šulc.

„Martin nás podržel. Obrovsky. Vytáhl tři tutovky, klidně jsme mohli prohrávat 0:3,“ řekl plzeňský záložník.

Plzeňským ani nechyběl Jindřich Staněk, dlouholetý strážce brankoviště, jenž v zimě zmizel do Slavie. Jedlička jeho parády svým famózním představením připomněl.

„V tuto chvíli ho nahrazuje. Byl naším nejlepším hráčem,“ smekl Koubek.

I díky nové opoře mezi tyčemi plzeňská pohádka pokračuje. Kdo bude další výzvou na evropské cestě, se Západočeši dozvědí v pátek ve 14 hodin, kdy je na plánu los čtvrtfinále. V osudí je mimo jiné i italská Fiorentina s reprezentantem Antonínem Barákem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články