Hlavní obsah

Konec honičky... České kluby na pět míst v pohárech znovu nedosáhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konec Slavie v Konferenční lize znamená také nepříjemnou definitivu pro celý domácí klubový fotbal. Česká republika obsadí po skončení sezony v žebříčku koeficientů 16. místo a nedosáhne tak na klíčovou 15. pozici, která jako poslední znamená pět mužstev na evropské scéně. V aktuálním ročníku se hraje o nasazení pro přespříští sezonu 2023/24. Již pro sezonu 2022/23 mají české kluby pouze čtyři místa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní fotbalisté Slavie Praha po vyřazení s Feyenoordem Rotterdam.

Článek

Honička skončila nezdarem. Co je českým klubům platné, že ve čtvrtečním večeru skončila pohárové sezona také pro konkurenty Řecko a Norsko.

Ve čtvrtfinále Konferenční ligy ztroskotala na Feyenoordu Rotterdam také pražská Slavia jako poslední český zástupce.

Řecko patnácté místo uhájilo, což znamená jediné. Český fotbal bude mít v přespříští sezoně 2023/24 v pohárech jen čtyři zástupce. Čtyři místo dosavadních pěti klubů v pohárech bude mít český fotbal už i v příštím ročníku.

Jedna naděje snad možná českým týmům přece jen zbývá. Na 10. místě je Rusko, jehož kluby byly na jaře kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu vyloučeny. Češi jsou na 16. místě první pod čarou, jenže kdo ví, co bude přespříští sezonu...

Tuzemské kluby sezonu také na 16. příčce žebříčku zakončí, na patnácté Řecko jim chybělo 0,4 bodu. Sedmnácté Norsko ztratilo na Českou republiku 0,55 bodu.

Kiks brankáře Aleše Mandouse. Nedoplácí Slavia na střídání brankářů?Video: Sport.cz

Češi přišli o jednoho účastníka v pohárech už pro nadcházející sezonu 2022/23, o nasazení do ní se hrálo před rokem. Nyní se rozhodovalo o tom, kolik mužstev vyšlou do ročníku 2023/24.

Pouze čtyři zástupce bude mít český fotbal poprvé od ročníku 2014/15, od té doby ho vždy reprezentovalo na evropské scéně pět mužstev. Ztráta jednoho účastníka znamená, že české týmy také přišly o jedno ze dvou míst v kvalifikaci Ligy mistrů. Do prestižní soutěže půjde jen šampion, zbylou trojici bude čekat Konferenční liga.

Reklama

Související témata: