Hlavní obsah

Norové na koni, nula Bohemky koeficientu nepomohla. Také bitvy Sparty a Slavie mají velkou váhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komplikace. Jeden ze čtyř zástupců odpadl s nulovým ziskem hned na startu. Bitva o pohárový koeficient bude pro české fotbalové kluby bez pomoci Bohemians složitější. Klokani vypadli ve 2. předkole Konferenční ligy s Bodö/Glimt. Přitom právě Norsko je jedním z přímých konkurentů v bitvě o první patnáctku žebříčku, která vrátila České republice pět míst v pohárech. Alespoň Plzeň těsně prošla dál, do hry vstoupí ještě Sparta a Slavia.

Sestřih utkání Bohemians 1905 - Bodö/Glimt

 
Článek

Zisky z pohárů jsou pro český klubový fotbal zásadní. Za postup do základní skupiny získá klub 375 milionů korun v případě Ligy mistrů, 88 milionů za Evropskou ligu a 70 milionů za Konferenční ligu.

„Doba, kdy jsme vyhlašovali nějaké velké cíle, minula. Jsme realisté, fotbalem se chceme bavit. Musíme také vydělávat peníze, proto musíme hráče prodávat. Klíčový je pro nás vyrovnaný rozpočet," avizuje třeba Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva Slavie, která je v posledních sezonách nejspolehlivější pohárovou oporou.

„V příštím roce jsou z české soutěže dvě místa v kvalifikaci Ligy mistrů. Naším velkým přáním je si ji zahrát," dodává šéf sešívaných.

Bitva o klíčovou 15. příčku
14. Ukrajina25,0004/5
15. Norsko24,7504/4
16. Izrael24,1253/4
17. Dánsko23,9503/4
18. Česká republika22,9253/4
Zlomek udává, kolik zástupců pokračuje/kolik jich sezonu zahájilo.

Sparta s Plzní mají stejný cíl, je však třeba udržet pět místenek v Evropě na delší období. Češi mají co dohánět, aktuálně jim patří 18. příčka. Dva zápasy Bohemky s Bodö/Glimt byly pro vývoj koeficientu velmi důležité. Šlo totiž o přímý souboj o klíčovou patnáctku. Klokani při svém návratu na pohárovou scénu po 36 letech dvakrát prohráli a vypadli, naopak i díky zisku jejich soupeře Norsko drží 15. příčku a pokračuje v kompletní čtveřici.

Obdobným duelem kdo s koho je také dvojice FC Kodaň - Sparta v nadcházejícím 3. předkole Ligy mistrů. Dánsko je pro Českou republiku dokonce nejbližším soupeřem, drží se jen o příčku nad ní.

Trenér Veselý po vyřazení Bohemians z pohárůVideo: O2 TV Sport

V dosahu je také Ukrajina na 14. místě, takže i konfrontace Slavie s Dniprem ve 3. předkole Evropské ligy má velkou váhu. Plzeň narazí ve 3. předkole Konferenční ligy na přijatelný maltský tým Gzira.

Žebříček zohledňuje vždy posledních pět sezon. Při výkopu nynější se tedy umazal nejstarší ročník 2018/19, kdy Češi uhráli nadprůměrných 6,5 bodu. Místo něj se teď započítávají zisky z aktuálního ročníku 2023/24. Právě tento škrt srazil české kluby z lichotivé patnácté pozice na současnou osmnáctou příčku.

Reklama

Související témata: