Hlavní obsah

Odpovědnost za pohárový koeficient Svědík cítí, na poučení sbírané v lize však apeluje marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horem dolem melduje a připomíná svým svěřencům, k čemu by jim měly zápasy s elitní ligovou trojkou sloužit. Marně, Slovácko se v této sezoně utkalo s Plzní, Slavií a Spartou zatím osmkrát, zvládlo však jediné utkání. To když na podzim porazilo doma 4:0 Spartu. „Přitom všech sedm proher mělo společného jmenovatele - naše hrubé individuální chyby a góly inkasované po standardních situacích,“ připomíná trenér Martin Svědík, že konfrontace s top trojkou se odehrávaly jako přes kopírák.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Slovácka Martin Svědík odpovědnost za koeficient v evropských pohárech vnímá.

Článek

Naposledy v neděli na Slavii, kde nejprve minela gólmana Nguyena a po změně stran situace po rozehraném rohovém kopu znamenaly konec nadějí, že by už jistý vyslanec českého fotbalu do pohárové Evropy mohl tristní bilanci alespoň trochu vylepšit.

"Když si ze zmiňovaných a stále se opakujících chyb nevezmeme poučení, budeme mít problémy. Doma v zápasech s týmy vedoucí ligové trojky, v pohárové Evropě samozřejmě také," musel Svědík opakovat jen to, o čem vede v kabině kázání celý ligový ročník.

Zápasy Slovácka s elitní trojkou
s Plzní1:2, 1:2, 1:3
se Slavií1:2, 0:1, 0:3
se Spartou4:0, 1:3

„Zatím pomohlo k tomu, že si Slovácko s předstihem zajistilo čtvrtou příčku v tabulce a tím i účast v pohárové Evropě. V tuto chvíli s garantovaným startem ve 2. předkole Konferenční ligy, v případě vítězství ve finále domácího poháru odloženého na 18. května pak dokonce v předkole třetím.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Yira Sor ze Slavie Praha v souboji s Michalem Kadlecem ze Slovácka.

„Nechceme dopadnout jako loni, kdy jsme v Konferenční lize skončili hned, jak jsme do ní vstoupili," připomíná Svědík nevydařené premiérové vystoupení svého týmu na evropské pohárové scéně, kdy ve 2. předkole vypadlo po penaltovém rozstřelu s Lokomotivem Plovdiv.

A kdyby jen to, do koeficientu českého fotbalu přispělo jen 1,5 bodem, čímž vlastně znehodnotilo profit posbíraný Slavií, ale i Spartou a Jabloncem. Prostě podobný příběh, jako když v minulých sezonách reprezentovaly český fotbal na evropské scéně Mladá Boleslav, Olomouc či třeba Zlín.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stav hrací plochy po vydatném dešti před finále MOL Cupu FC Slovácko - Sparta Praha, které bylo nakonec odloženo o dva týdny.

„Přitom sami víme, jak je koeficient pro český fotbal důležitý a cítíme za něj zodpovědnost," nechce samo sebou Svědík, aby se na podzim historie opakovala a jeho mužstvo bylo jen pouhým účastníkem Konferenční ligy.

Ligové duely s elitní domácí trojkou by měly posloužit Slovácku k adekvátní přípravě, problém je však v tom, že ani tyto konfrontace nezvládá. Dva pokusy má však ještě před sebou. Nejprve ligový ve čtvrtém dějství finálové ligové nadstavby ve středu na Spartě, za týden pak další. Opět proti Spartě, ale pro změnu ve finále MOL Cupu v domácím prostředí odloženém po přívalovém dešti na 18. května.

Bodový přínos klubů pro koeficient českého fotbalu
Sezona2017/1818/1919/2020/2121/22Celkem
Slavia6146161052
Plzeň131122,52,531
Sparta11,524513,5
Jablonec41,51,5512
Liberec55
Slovácko1,51,5
Mladá Boleslav123
Olomouc2,52,5
Zlín22
Získané body se pochopitelně dělí počtem týmů, které v jednotlivých sezonách startovaly v evropských pohárových soutěžích.

V něm půjde nejen trofej a lepší nasazení v Konferenční lize, ale i o důkaz, že se Slovácko ve zmíněných tuzemských kláních v duchu Svědíkových apelů poučilo a na podzim nebude v pohárové Evropě pouhým statistou.

„I my bychom měli mít nějakou odpovědnost za koeficient českého fotbalu," přitakává Svědík.

Reklama

  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň