Hlavní obsah

Po šesti letech v pohárovém osmifinále. Jako favorit se necítíme, říká plzeňský asistent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát to zkoušeli, třikrát to nevyšlo. Klapne to napočtvrté? Fotbalová Plzeň sní o historicky prvním postupu do pohárového čtvrtfinále. Po třech neúspěšných pokusech v Evropské lize ve čtvrtek rozehraje osmifinále Konferenční ligy v aréně ženevského Servette. „Máme v hlavě, že osmifinále je zatím náš strop, ale můžeme ho posunout,“ řekl před odletem do Švýcarska asistent trenéra Marek Bakoš.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Užijí si fotbalisté Plzně vítěznou děkovačku i po úvodním osmifinále Konferenční ligy v Ženevě?

Článek

Vzpomenete si, kdy Plzeň hrála svoje zatím poslední pohárové osmifinále? „Touhle otázkou jste mě překvapili,“ mrkl Bakoš na reportéry.

Odpověď: je to už šest let. V březnu 2018 Viktoria ve dvojzápase se Sportingem Lisabon nebyla daleko od vstupenky mezi nejlepších osm. Díky dvěma gólům Bakoše v domácí odvetě vymazala dvoubrankové manko z Portugalska, ovšem v prodloužení přišel rozhodující úder Rodriga Battaglii. „Škoda, čtvrtfinále tenkrát nebylo daleko,“ poznamenal Bakoš.

Plzeň narazila i předtím proti Fenerbahce (2013) a Lyonu (2014) a teď vyhlíží pokus číslo čtyři. Připomeňme, že pohárovou sezonu má rozjetou báječně: tým kouče Miroslava Koubka v Konferenční lize vyhrál všech šest podzimních zápasů, což se předtím žádnému českému klubu nepovedlo.

Povzbudit může i jarní forma (Plzeň v lize zatím neprohrála) a příjemný fakt, že se Viktoria na rozdíl od Sparty a Slavie v Evropské lize vyhnula obrům. Servette s českým fotbalem nemá nejlepší zkušenosti, na podzim dvakrát prohrál se Slavií (0:2, 0:4).

„Mám pocit, že ty výsledky úplně neodrážely kvalitu Ženevy,“ vykládal Bakoš. „Bude to nepříjemný soupeř. V Evropě možná nemá takový zvuk, ale do osmifinále postoupil zaslouženě. Je velmi dobře organizovaný i poctivý a dokáže vytvořit tlak na soupeře. Navíc kvalita českého a švýcarského fotbalu je podobná. Myslím, že je to 50 na 50, necítíme se jako favorit.“

Důležitý detail: Plzeň se bude muset obejít bez vykartovaného záložníka Pavla Šulce, jenž zažívá životní sezonu. „Je to nejlepší střelec ligy, jeho góly nám můžou chybět,“ připustil Bakoš. „Ovšem zase se tím otvírá prostor pro další, kteří taky mají kvalitu. Věřím, že nás Pavlova absence neovlivní.“

Chybí i zraněný křídelník Erik Jirka a vykurýrovaný univerzál Milan Havel se teprve vrací k tréninku. „Gros týmu, které začalo jarní sezonu, je připravené. Se silami jsme na tom dobře, energie máme dost,“ ujišťoval Bakoš. „Věřím, že se to na hřišti ukáže a odehrajeme dobrý zápas.“

Reklama