Hlavní obsah

První zápas o všechno. Dokáže Slovácko na prázdném stadionu odvrátit konec v Evropě?

V Konferenční lize nepředvádí špatné výkony, body se však hráčům Slovácka zatím sbírat nedaří. Po polovině základní skupiny mají na svém kontě jen jeden a pokud ve čtvrtek prohrají na půdě Nice, mohou mít už dvě kola před koncem jistotu, že si evropské poháry na jaře nezahrají. Výhodou pro ně ve čtvrtek může být prázdný stadion, což si ale hráči nepřipouští.

Foto: Reuters

Libor Kozák (v bílém) s souboji s Dantem během domácího utkání Konferenční ligy s Nice.

Článek
Fotogalerie

Nice (od našeho zpravodaje) - Nezvládnutá druhá půle okořeněná ztraceným vedením 2:0 s Partizanem, špatně ubráněné standardní situace v Kolíně nad Rýnem a domácí prohra s Nice po hrubé chybě gólmana Nguyena. Slovácko se v základní skupině D Konferenční ligy krčí před odvetami na posledním místě s jediným bodem.

„Pro nás je to něco nového, ale nemyslím, že bychom předváděli špatné výkony a nějak propadli," narážel po čtvrteční prohře s Nice útočník Ondřej Mihálik na fakt, že Slovácko hraje evropské poháry vůbec poprvé. „Jsou to pro nás zkušenosti a myslím, že bychom si bodů zasloužili více," souhlasil obránce Stanislav Hofmann.

Karty jsou však rozdané jasně. Pokud Slovácko ve Francii padne a Partizan doma zopakuje výhru z Kolína proti stejnému soupeři, jsou Češi bez šance proklouznout na dvě postupová místa. Ani zisk německého celku by příliš nepomohl, tým z Uherského Hradiště by před posledními dvěma utkáními ztrácel minimálně čtyři body.

Samozřejmě nejlepší by bylo favorita z Nice překvapit, pak bude situace otevřená. Pomoci mohou prázdné tribuny. UEFA totiž potrestala francouzský tým za řádění v rámci prvního kola proti Kolínu. Chuligáni obou mančaftů odpalovali pyrotechniku v hledišti a několik stovek fanoušků bundesligového klubu necelou hodinu před výkopem vtrhlo do kotle domácích. Zápas začal s hodinovým zpožděním.

Allianz Rivieru mohlo zaplnit při plné kapacitě téměř 36 tisíc lidí, takhle zůstanou sedačky neobsazené. „Úplně jiná cesta než do Kolína. Na plné venkovní stadiony jsme se těšili nejvíce. Tohle bude takové nijaké, moc extra se netěším," konstatoval Mihálik.

Stejně jako trenér Svědík si nemyslí, že by Slovácko mělo díky tomu větší šanci na úspěch. „Nice si bude hrát to své a nic nepodcení," podotkl.

Evropa si vybírá svou daň

Tým kolem kapitána Michala Kadlece se navíc před prvním „zápasem pravdy" nenachází v příliš dobré formě. Zatímco loni měl po 11 ligových kolech 25 bodů a vyhříval se na čtvrtém místě tabulky, letos je se 13 body jedenáctý a aktuálně patří do skupiny, která by v závěru ročníku bojovala o záchranu.

„Dva roky jsme byli čtvrtí, teď je období, kdy to fajn není. Je na nás všech, jak se k tomu postavíme. Společně jsme v dobrém i ve zlém. Sezona je složitější v tom, že máme evropské poháry, které jsme chtěli hrát. Je to pro nás všechny nová zkušenost a jak je vidět, vybírá si to svou daň," řekl upřímně Svědík po nedělní domácí prohře s Bohemians 2:4.

Reklama

Související témata: