Hlavní obsah

Slavné slávistické retro ožívá. Zbořil trefil životní akcí zlatý jackpot

Zbořil! Před třemi lety se stal v Edenu drobný omyl. Stamilionový... Reprezentační obránce se nejspíš zdravě naštval, když ho překladatelka den před zápasem uvedla jako Honzu Zbořila. Právě Jan Bořil totiž fotbalové Slavii svým premiérovým gólem v pohárech podruhé v historii potvrdil postup do Ligy mistrů. Sešívaní po výhře 1:0 v Rumunsku porazili stejným výsledkem Kluž také v odvetě 4. předkola a po losu se mohli těšit na Barcelonu, Inter Milán a Dortmund. Postupem do nabité základní skupiny si zajistili zisk takřka půl miliardy!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Bořil se raduje z branky proti Kluži, kterou pojistil postup do Ligy mistrů.

Článek

Teď přichází čas si slavné retro připomenout. Slavia v Konferenční lize se ziskem čtyř bodů vede po dvou kolech tabulku skupiny G a ve čtvrtek po třech letech opět přivítá rumunského mistra. Kluž je zatím s jedním bodem poslední.

Bořil tehdy odšpuntoval obrovskou euforii. „Krásný sen, jsem hrozně šťastný. Všichni jsme se strašně obětovali, abychom se do Ligy mistrů dostali," jásal. Spoluhráči ho k životní akci vyhecovali. „Smějí se mi, že už dávám góly nejen Příbrami, že jsem si nejlepší schoval na takový moment... O poločase mi v kabině říkali, ať častěji střílím. Když se naskytla šance, řekl jsem si, že tam půjdu jako tank," líčil slavný moment.

Kdo z Čechů má na bundesligu? Expert v pořadu Přímák vybíral v elitních klubechVideo: Sport.cz

Muž s nechtěnou přezdívkou Zbořil se později stal kapitánem sešívaných. Jeho současnost je ovšem složitá. Hrozil mu dokonce konec kariéry, po náročné operaci kolene přece jen pracuje na návratu. V pondělí již nicméně uběhl přesně rok od chvíle, kdy sešívaný dres v derby se Spartou oblékl naposledy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olayinka hledá cestu k brance Kluže

Na marodce se během reprezentační přestávky krátkodobě ocitl také Lukáš Masopust. Záložník byl před třemi lety pro změnu hrdinou úvodního utkání v Kluži. Trefil se tam parádně z voleje po centru od Stancia. Sešívané, kteří nastoupili v netradičních zelenožlutých dresech, podržel Ondřej Kolář. V druhé půli lapil domácím penaltu.

„Celá Slavia má na Kluž krásné vzpomínky, nastartovali jsme tam naši cestu do Ligy mistrů. Všichni se těšíme, oba týmy prošly velkou proměnou, takže si myslím, že vzájemné zápasy budou úplně jiné než před třemi roky," řekl Masopust po losu.

Kluž do Edenu znovu přiváží trenér Dan Petrescu, jedna z ikon rumunského fotbalu.

„Mají stejného sympatického trenéra i řadu hráčů, známe tamější prostředí, víme, do čeho jdeme. Pořád si drží výkonnost, zase vyhráli titul s velkým náskokem. Vzpomínky na poslední vzájemný zápas jsou příjemné," dodával kouč Jindřich Trpišovský.

Reklama

Související témata: