Hlavní obsah

Velký test, Slavia narazí na prešovský beton namíchaný bývalou hvězdou Chelsea

Doma jsou sešívaní nesmírně silní. Vyhráli na vlastním trávníku všech devět soutěžních zápasů v sezoně, většinou velmi výrazně. Tentokrát však může narazit kosa na kámen. Fotbalisté pražské Slavie ve čtvrtek ve 3. kole skupiny G v Konferenční lize přivítají Kluž. Rumunský mistr velmi málo inkasuje a ve všech pěti venkovních zápasech této pohárové sezony remizoval. „Čeká nás tak trochu prešovský beton,“ avizuje trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka a David Jurásek ze Slavie oslavují gól během utkání se Slovanem Liberec.

Článek

Před třemi lety sešívaní postoupili přes Kluž do Ligy mistrů. Od té doby se značně obměnil kádr obou soupeřů, do bitvy je však přivedou stejní trenéři.

Koučem Kluže je jedna z ikon rumunského fotbalu, bývalý obránce či záložník Dan Petrescu. Odchovanec Steauy Bukurešť, který během své kariéry oblékal dresy týmů jako Chelsea, Janov nebo Southampton, odehrál téměř stovku zápasů i za rumunskou reprezentaci.

„Nezapře skvělého obránce v Chelsea a dalších prestižních klubech. Zůstalo jim asi sedm stejných hráčů, ale i noví hráči jsou typologicky vybíraní do systému, který je stejný jako před třemi lety," usmívá se Jindřich Trpišovský.

Problémy v obraně Slavie? Douděra nemůže hrát na Mosqueru. K Santosovi chybí Hovorka, míní bývalý reprezentant. Pasáž z přímákuVideo: Sport.cz

Stále teprve čtyřiapadesátiletý trenér už stihl trénovat několik slavných klubů jako Wisla Krakov, Krasnodar, Dynamo Moskva nebo Jiangsu Suning. Trenérem CFR je nyní podruhé ve své kariéře. Poté, co se sedmihradským klubem získal v sezoně 2017–18 titul, Rumunsko na několik měsíců opustil, aby se po krátké anabázi v čínském Guizhou Hengfeng do CFR vrátil a dovedl ho k dalším ligovým titulům.

„Tři roky staré zápasy klukům u videa pouštět nebudeme, ale že soupeře známe, určitá výhoda je. Jejich tým má hodně defenzivní naturel. Nyní hrají ale i více do ofenzivy. Mají velice šikovné hráče směrem dopředu a k tomu jsou i velice organizovaní do defenzivy. Spoléhají na nebezpečné standardky, které zahrává Deac. Svou hru nemají příliš založenou na držení míče, zaměřují se na rychlé protiútoky. Výhodou je, že některé hráče známe a nemusíme s přípravou začínat od nuly," přemítá Trpišovský.

Otázkou tedy je, jak prešovský beton rozbít.

„Věřím, že klíč na jejich obranu najdeme, že nás realizační tým dobře připraví,“ vyzývá trenéry obránce David Jurásek.

V kádru Slavie nedojde k větším změnám. „Nominace bude hodně podobná utkání s Libercem. Přibude nám Christ Tiéhi s Matějem Juráskem, který hrál v neděli za béčko. Věříme, že k zápasu bude připravený také Ondřej Lingr,“ předesílá Trpišovský.

Do branky se znovu postaví Kolář. „Mandous už několik dní netrénoval, jasno o jeho zdravotním stavu by mělo být ke konci týdne,“ vysvětluje kouč.

Reklama