Hlavní obsah

Žádné výmluvy, zdůrazňuje Priske. Pro Spartu začíná ruleta bez druhé šance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni jim bylo hej. V předkolech Ligy mistrů jim stačilo vyřadit jednoho soupeře, a start ve skupině Evropské ligy tak měli jistý. Letos jsou na tom fotbalisté pražské Sparty stejně jako rival z Edenu hůř. Aby se dostali do Konferenční ligy, budou muset vyřadit hned tři protivníky, přitom žádná možnost opravy neexistuje. „Jsem realista. Není žádná druhá šance, počítáme s tím,“ pouští se do pohárové rulety trenér Brian Priske.

Žádné výmluvy, reaguje Brian Priske na fakt, že na rozdíl od Sparty je norský soupeř rozehraný. Video: Sport.cz

 
Článek

Dlouho očekávaný start sezony nadešel. Letenští ji otevřou večerním úvodním zápasem 2. předkola Konferenční ligy s Vikingem Stavanger od 19:00 na domácím hřišti. Přímý přenos vysílá ČT sport, online reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Zohledňujete v přípravě skutečnost, že na rozdíl od minulé sezony nemáte v předkolech žádnou možnost opravy?

Obecně se na našem přístupu k utkání nic nemění. Musíme vyhrát a postoupit do dalšího předkola, což je samozřejmě i naším cílem. Uvědomujeme si, že není žádná druhá šance. Tak to prostě je. Jak dopadla minulá sezona, nijak nezměníme, takže se soustředíme pouze na úkol, kterým je postup do dalšího předkola.

V cestě vám stojí Stavanger. Jakým je Viking soupeřem?

Je to typický skandinávský tým. Dobře organizovaný, s dobrou strukturou. Mají kvalitní systém, který je propracovaný, a je vidět, že jej stavěli několik let. Minulou sezonu měli velmi dobrou. Současnou odstartovali také velmi dobře. Během léta měli malou výsledkovou krizi, trpěli na zranění a disciplinární tresty. Poslední dva zápasy ale zvládli, takže se zdá, že se opět dostali do pohody.

Premiéru zvládneme, ujišťuje před zápasem s Vikingem hrdina z loňské sezony Jakub Pešek.Video: Sport.cz

Norská liga je v plném proudu. Je to výhoda pro Viking?

Nechci hledat výmluvy, nic takového. Je to prostě fakt, naše soutěž ještě nezačala. Je také fakt, že Viking už má v nohou řadu zápasů, takže jsou sehraní. My jsme spolu zatím jen 5 týdnů, mohou nastat situace, které nebudou zcela jasné. Přesto očekávám od hráčů, že do toho dáme sto procent. Případné nedostatky pak budeme pilovat za pochodu.

Jsou naopak pro Spartu výhodou větší pohárové zkušenosti? Stavanger se v Evropě v posledních letech daleko nedostal.

Nejsem si jistý, že to je výhoda. Ale zcela určitě je důležité mít v týmu rozdílové hráče, kteří mají mezinárodní zkušenosti, ať už z národních týmů, nebo pohárů. Těším se, až na hřišti všichni uvidíme, kam jsme zatím došli.

Ne finančně, ale sportovně by Spartu bolelo, kdyby nepostoupila v Konferenční lize.Video: Sport.cz

Před dvěma lety jste v play off Ligy mistrů s Midtjyllandem vyřadil Slavii. Máte rád předkola a použijete zase něco z té doby?

Není to speciálně situace, v níž bych se vyžíval. Mám rád svou práci, chci hlavně vyhrávat. Musíte mít kvalitu a tu tady na Spartě máme. Když se dobře připravíte, ať už jde o cokoliv, je vyšší pravděpodobnost, že zvítězíte. Vše je tedy o přípravě.

V přípravě jste přinesl řadu změn. Jak jste zatím spokojený s adaptací týmu na váš tréninkový proces a požadovanou intenzitu?

Jsme spokojení. Mám radost, jak se nám podařilo přípravu zužitkovat. Hráči se adaptovali vcelku dobře. Rychle jsme zjistili, že je musíme posunout. Hlavně kondiční trenér Christian Clarup jim tedy musel trošku víc naložit, ale nechtěli jsme je zase přetížit, aby nedošlo ke zraněním. V přípravných zápasech jsme už mohli vidět, že jsou kluci na dobré cestě k dosažení intenzity, kterou se chceme prezentovat. Chce to čas, aby se každý z hráčů dostal na požadovanou úroveň. Z dat ovšem plyne, že se tým zlepšuje a drží nastavený kurz.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň