Hlavní obsah

Zklamaný Vrba: O jarní fázi Evropské ligy jsme chtěli hrát až do posledního kola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Z minely stopera Filipa Panáka, která přispěla k porážce 0:2 na půdě Rangers, byl kouč fotbalové Sparty Pavel Vrba notně rozhozen. Když se ho po čtvrtečním utkání v Glasgow reportér České televize zeptal, jestli ho mrzí, že v Evropské lize Pražané končí a zbývá jim boj o Konferenční ligu, odpověděl Vrba otázkou: Když vyhrajeme poslední zápas nad Bröndby a Rangers prohrají, bude to jak?

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Kouč Sparty Pavel Vrba během utkání Evropské ligy v Glasgow proti Rangers.

Článek

Glasgow (od našeho zpravodaje) - Vzápětí se mu dostalo ujištění, že Rangers mají lepší bilanci ze vzájemných zápasů (v Praze prohráli 0:1). „Budeme usilovat o to, abychom hráli jarní část evropských pohárů. Což je naším úkolem. Doufám, že ho s Bröndby naplníme a postoupíme," reagoval Vrba.

Není pro Spartu málo, že bude bojovat o třetí místo ve skupině?

Je to zklamání. O jarní fázi Evropské ligy jsme chtěli hrát až do posledního kola. Prohráli jsme si zápas s Rangers sami, soupeři jsme darovali druhý gól. Mohli jsme utkání zdramatizovat, jenže šance jsme neproměnili.

Je ale útěchou boj o Konferenční ligu?

Strašně nás mrzí, že pro nás Evropská liga končí. Ale když se podívám na Konferenční ligu, jsou tam také zajímavá mužstva. Naším cílem bylo umístění do třetího místa. S Bröndby půjde o důležitý zápas. Chceme postoupit a nasbírat další zkušenosti.

Nevídanou chybu předvedl stoper Filip Panák. Co jste mu řekl?

Udělal obrovskou chybu. Pokud se z ní neoklepe, bude to problém. Vyčteme mu ji, budeme se s ním bavit, ale život jde dál. Doufám, že se z toho dostane.

Proč jste v prvním poločase nestíhali?

Věděli jsme, že to je moc důležitý zápas. Hráli jsme o šanci pokračovat v Evropské lize. Možná proto jsme nebyli tolik přímočaří. Laciný druhý gól zápas ovlivnil. Měli jsme sice ve druhé polovině druhé půle zajímavé situace, ale ve finální fázi jsme byli efektivní.

V brance dostal překvapivě přednost Dominik Holec. Proč jste se tak rozhodl?

Cítili jsme, že i další brankáři potřebují dostat šanci. Holec se jí zhostil velice dobře. Byl kvalitní v rozehrávce, jsem s jeho výkonem spokojený.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Alfredo Morelos (vpravo) z Rangers a Ladislav Krejčí ze Sparty.

Ve skupině jste venku ani jednou neskórovali. Čím si bídnou bilanci vysvětlujete?

Gól jsme sice venku nedali, ale v Kodani i v Glasgow jsme k němu měli blízko. Bohužel jsme všechny šance zahodili. Karabec netrefil branku, pak gólman Rangers vykopával míč na lajně. Poslali jsme na hřiště ofenzivní hráče, chtěli jsme s výsledkem něco udělat. Myslím, že nám pomohli zvýraznit tlak. Jenže gól jsme nedali.

„Že půjdu chytat, jsem se dozvěděl v den zápasu. Byl jsem trochu v šoku. Asi ale bylo lepší, že mi to trenéři oznámil pár hodin před výkopem, nebyl aspoň čas nad tím přemýšlet. I když jsme prohrávali, dělali jsme maximum, abychom výsledek zvrátili. Kvalitu Rangers ale musíme uznat. Při druhém gólu udělal chybu Filip Panák. Nejsem v pozici, abych komukoli cokoli vyčítal. Na hřišti jsme jeden tým a měli bychom si vzájemně pomoct. Je normální, že ve fotbale se chyby stávají."
Dominik Holec, brankář Sparty

Reklama

Související témata: