Hlavní obsah

Mise Rangers: bez nevraživosti, ale i bez bodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Obavy z nevraživostí vůči pražské Spartě, kvůli měsíce propírané kauze Kamara a obviňování Čechů ze strany Skotů z rasismu, se v Glasgow nepotvrdily. Čtvrteční střet s Rangers v rámci Evropské ligy byl výhradně o fotbale. Letenští se nakonec v padesátitisícovém kotli slavného Ibrox Stadium usmažili, po prohře 0:2 v Evropské lize po podzimu skončí. V závěrečném utkání s Bröndby budou hájit třetí příčku, která jistí play off Konferenční ligy.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Rangers a Sparta před zápasem, ilustrační foto.

Článek

Glasgow (od našeho zpravodaje) - Do Glasgow se navzdory strachu z reakcí příznivců Rangers vydalo podpořit Spartu zhruba padesát fanoušků. Situováni byli v jednom z rohů. Od několikatisícového domácího kotle za brankou byli odděleni početnou ochrankou a osmi prázdnými řadami sedaček. Malinko slyšet byli pouze ve chvíli, kdy Ibrox ubral na podpoře.

Že ale Pražané nemůžou zase čekat od příznivců Rangers vstřícná gesta, pocítili při nástupu na trávník. Tribuny je zasypaly hlasitým hučením. Podobnému tomu, které se ozývalo v duelu na Letné z tribun plných dětí ve chvíli, kdy měl míč záložník Kamara. Vzápětí Ibrox bouřlivě přivítal nového kouče Giovanniho van Bronckhorsta.

Domácí hráči před výkopem poklekli, na podporu hnutí Black Lives Matter (na černošských životech záleží). Stadion spustil potlesk. Letenští naopak zůstali do jednoho stát. Atmosféra nabrala od začátku zápasu neskutečný drajv. Řev tribun zkraje utkání ještě přiživil Aribo, který trefil břevno. A ve chvíli, kdy Morelos poslal Rangers do vedení, se Ibrox otřásal. Podobně zkraje druhé půle, kdy Panák nahrál nezištně Morelosovi na druhý gól. Fér se hrálo i na trávníku. Když po faulu zůstal ležet hráč Rangers, sparťan mu podal ruku. A naopak.

Emoce během dvoudenního pobytu letenské výpravy v Glasgow tak vzplály pouze jednou.

Dlouhé hodiny před zápasem fanoušci Rangers umístili na plot před hlavní bránu Ibrox Stadium transparent, který útočil na Evropskou fotbalovou asociaci (UEFA) a Spartu se Slavií. K obřímu nápisu UEFA přidali fanoušci Jezdců vysvětlení, co podle nich zkratka znamená: European Football´s Apologists, plus dodatek „for racism and greed". Volný překlad zní takto: Zbyteční ochránci rasismu a nenažranosti v evropském fotbale. Písmeno U navíc autoři využili jako pomyslný odpadkový koš, do kterého padají loga pražských S.

Zlobu Rangers odstartovala březnová odveta prvního vyřazovacího kola Evropské ligy se Slavií. Po utkání na Ibrox Stadium obvinil záložník Kamara stopera Kúdelu z rasistické nadávky. Za projev rasismu pak Rangers považovali i hučení dětí na Kamaru během zářijového duelu na Letné. UEFA ho posléze jako rasistický nevyhodnotila, což skotský mistr nepřijal. K nevraživým reakcím se ale nesnížil, Spartu roznesl jen na hřišti.

Reklama

Související témata: