Hlavní obsah

Bělorusové měli o Plzni tolik informací, až to trenéra Krejčího překvapilo

Plzeň

Těžko soudit, kde Bělorusové posbírali o Plzni tolik informací, každopádně ji však zaskočili. Opustili hru na dva útočníky, kterou praktikují, změnili rozestavení, přehustili střed hřiště. „Překvapili nás tím,“ přiznával po konfrontaci s Dinamem Minsk domácí trenér Krejčí a evidentně se mu ulevilo, že jeho tým vstup do základní skupiny Evropské ligy zvládl a získal tři body.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Tomáš Hořava z Plzně (vpravo) se raduje se spoluhráčem Michalem Ďurišem z gólu.

Článek
Fotogalerie

Plzeň to ovšem neměla s Minskem vůbec snadné. „Výhra se opravdu nerodila lehce, protože přes přehuštěný střed hřiště jsme se těžko prosazovali. I naší vinou, protože jsme rozehrávali zezadu pomalu, takže soupeř se stačil stahovat a naše akce zachytávat," potvrzoval kouč Viktorie, že úvodní partie byla náročnější, než předpokládal.

Silná lavička výhodou

„Ještě že jsme se po změně stran zlepšovali a soupeře unavili. A i střídání se nám povedlo," kvitoval příchod Petržely, který se po pár desítkách sekund uvedl parádním sólem a nádherným gólem.

Silná lavička byl v konfrontaci s Dinamem Minsk velkou plzeňskou výhodou. Zatímco srbský kouč v běloruských službách Rašovič si po zápase posteskl, že neměl kam sáhnout, neboť mezi náhradníky seděli samí nezkušení mladíci, Krejčí si mohl vybírat.

„A to přesto, že máme hned několik dlouhodobě zraněných, k nimž přibyl ještě Kolář. Na lavičce i tak mám hráče, kteří jsou schopni vývoj zápasu ovlivnit. Střídáním mužstvo rozhodně neoslabím, ba naopak si jím mohu pomoci k tomu, abychom dotáhli utkání do vítězného konce," pochvaloval si silný kádr, který zdědil.

Profituje z něho, jasná věc. Na výsledcích i výkonech Plzně se to projevuje. Proti Minsku zase vítězství a opět výhra s nulou.

Už se o tom bojím mluvit, abych něco nepřivolal," pomalu se křižoval Karel Krejčí, když jeho tým porazila při vstupu do Evropské ligy Dinamo Minsk 2:0. Šlo totiž o pátou výhru po návratu Krejčího do Plzně a znovu s čistým Kozáčikovým kontem.

„Prostě hrajeme ofenzivněji, nutíme soupeře bránit v hlubokém bloku a on se tudíž po zisku míče hůře dostává k ohrožení naší brány. Pokud neuděláme chybu v rozehrávce nebo nevyrobíme hrubku uprostřed hřiště, je to dobré," vysvětloval proměnu, kterou Viktoria v posledních týdnech prošla.

„Jsem samozřejmě spokojený, protože jsme chtěli zahájit skupinu vítězně, což se podařilo. Kvituji ovšem i to, že jsme nepustili Minsk do vážnější šance."

Baránek uvidí sestřih chyb

Janu Baránkovi zabydlujícímu se ve stoperské dvojici s Procházkou vyčítal několik riskantních a pokažených přihrávek, jimiž nabídl protivníkovi příležitost k zaútočení. Ovšem jen nabídl, protože obrana uhasila hrozící nebezpečí včas.

„Z jeho rozehrávek opravdu šedivím. Už v neděli v ligovém zápase jich pár hodně riskantních měl, proti Minsku zase. Má ale štěstí, že po jeho chybách nedostáváme góly, i tak však udělám sestřih, aby viděl, čeho se dopouští. Bude se ale zlepšovat, o tom jsem přesvědčen. Po odchodu Hubníka naskočil do základní sestavy a potřebuje čas," bere trenér Viktorie mladého obránce v ochranu. „Ale přitom od něho budu dál chtít, aby se nebál hrát fotbal a balón vyvedl."

Ve druhém kole Evropské liga čeká na Plzeň španělský Villareal, který trochu překvapivě prohrál na hřišti Rapidu Vídeň.

„Mně to tedy nepřekvapilo, protože rakouský fotbal šel strašně nahoru. Poznal jsem to v roli asistenta u české reprezentace, Rapid teď také ukázal svou sílu. Rakušané mají individuality v nároďáku i v klubech, takže žádný soupeř to nebude mít v naší skupině s Rapidem jednoduché," varoval Krejčí.

Reklama