Hlavní obsah

Byl smířený s druhou ligou, ale nečekaná nabídka mu dala šanci užít si premiérově Evropu

Plzeň

Tři měsíce nenastoupil v nejvyšší soutěži do branky, přesto je pro Viktorii Plzeň klíčovým mužem v honbě za postupem do jarní fáze Evropské ligy. V jejím pátém díle ve čtvrtek Západočeši hostí rumunské FCSB (19 hodin). Přitom v průběhu léta byl fotbalový brankář Aleš Hruška smířený s osudem v druhé lize.

Foto: FCV/Ladislav Nussbauer

Brankář Viktorie Plzeň Aleš Hruška si zvyká na to, že nastupuje v dresu Západočeského týmu jen v Evropské lize.

Článek

„Ještě během dovolené nic nenasvědčovalo mému odchodu z Příbrami. Pak zčista jasna přišla nabídka, kterou už jsem ani nečekal. Byl jsem nadšený a vděčný. Šlo o impuls do další práce," netají Hruška, že pro něj přesun do kádru úřadujícího vicemistra byl vysvobozením.

Brankář, který vyrůstal v Chlumci nad Cidlinou, prožil v Příbrami celkem devět sezón. „Nejprve šlo o šanci, jak chytat nejvyšší soutěž, což jsem si jako kluk vysnil. Nečekal jsem, že v klubu zůstanu tak dlouho," připouští muž, jenž se dovednostem učil i v pražské Spartě. Přes Žižkov se do Příbrami dostal v létě 2007.

A ve středočeském klubu vydržel až do letošního léta. „Navíc nejsem typ, jenž by se fotbalem hnal za nějakými horentními výdělky. Což navíc v Příbrami ani moc nešlo," poukazuje Hruška na skutečnost, že tým nepatřil na prvoligové mapě mezi boháče.

Zkušenosti v Evropě

Pouze v sezóně 2013/2014 si odskočil na hostování do Mladé Boleslavi, v jejímž dresu prvně okusil Evropskou ligu. V 2. předkole nejprve slavil postup přes Široki Brijeg, následně padl v konfrontaci s Olympique Marseille, v jehož sestavě byli kupříkladu Umtiti hrající dnes za Barcelonu nebo Lacazette oblékající dres Arsenalu. „Souboje představovaly skvělé zkušenosti a obrovské zážitky. Nechtělo se mi po sezóně vracet, ale kluby se nedomluvily," vzpomíná.

Byť mezi tyčemi dělal, co mohl, v minulé sezóně musel v příbramském dresu skousnout pád do druhé ligy. „Většinou jsme hráli o záchranu. A k té jsme se nejčastěji probojovali až v posledních kolech. Loňský rok byl prostě vyústěním reality," krčí rameny.

Zatímco bývalí spoluhráči usilují o návrat mezi elitu, Hruška si užívá zcela jiných starostí, byť po příchodu na západ Čech žil v nejistotě. „Hlavně jsem chtěl dokázat, že bude-li třeba, mohu za Plzeň nastoupit," naráží na fakt, že byl až třetím v řadě za dlouholetým náhradníkem Viktorie Bolkem a klubovou stálicí Kozáčikem. Jenže ten musel v létě na dvě operace s kolenem, a tak se naskytla šance pro Hrušku.

Chytá pouze v EL

Trenéři jej nasadili do třech úvodních duelů nejvyšší soutěže. Plzeň neinkasovala a rozjela famózní vítěznou sérii. A protože Bolek neustál tlak boje s Bukureští v 3. předkole Ligy mistrů a následně vyšly najevo i jeho trable nefotbalového rázu, Hruškova situace se změnila.

Po návratu Kozáčika sice v lize už nenastoupil, zato klubu pomohl skvostnými výkony k postupu přes Larnaku. „Byl naším nejlepším hráčem," chválil trenér Pavel Vrba brankáře po bezbrankové remíze na žhavé kyperské půdě a následně rozhodl: „Nestane-li se nic mimořádného, Kozáčik bude chytat ligu a Hruška v Evropě."

Jednatřicetiletý gólman tak zažívá netradiční situaci. Má minimální zápasové vytížení, nicméně si prvně v životě užívá základní skupinu v evropské soutěži. „Nikdy jsem podobnou situaci, kdy jsem mezi zápasy měl čtrnáctidenní nebo větší pauzu nezažil. Ale nevidím v tom problém," říká Hruška, jenž je pro tým na evropské scéně oporou. A doufá, že ve čtvrtek se spoluhráči na čtvrtý pokus získá skalp rumunské Bukurešti.

Jak tipujete výsledek čtvrtečního zápasu EL mezi Viktorií Plzeň a FCSB?
Vyhraje domácí Viktoria Plzeň
66,1 %
Utkání skončí remízou
10,7 %
Tři body si za výhru odveze rumunský tým
23,2 %
Celkem hlasovalo 7571 čtenářů.

Reklama

Související témata: