Hlavní obsah

Dovolená vypadá jinak, vrací se Kozáčik ke kyperské štaci před bitvou v Larnace

Praha

Sluníčko, moře, průměrná teplota pětadvacet stupňů. Pro turisty idyla. Když ale na Kypru člověk plní fotbalové povinnosti, děsná vedra nevítá. Zkušenosti nejen s klimatickými podmínkami má díky dvouletému angažmá v FC Anorthosis Famagusta i Matúš Kozáčik, brankář Plzně, která bude ve čtvrtek usilovat v Larnace o postup do skupiny Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský brankář Matúš Kozáčik.

Článek

„Po většinu roku je velké vedro a tréninky jsou tudíž mimořádně náročné. Tělo dostává fakt zabrat. Není to žádná pohodička, jak si mnohdy lidé myslí," vybavuje si osobní zkušenost Kozáčik před odvetou play off Evropské ligy, do které jdou Západočeši po domácí výhře 3:1.

Ve Famagustě působil od léta 2010 dvě sezóny. „Jasně, pokud má člověk volno, může si vyrazit k moři. Ale jestliže jsme měli přípravu odpoledne, sluníčku jsem se vyhýbal a z bytu ani nechodil, abych měl dostatek sil," popisuje realitu Kozáčik.

„Jste sice na ostrově, ale za prací. A stejně jako kdekoliv jinde vedení požaduje patřičné výsledky. Vše jsem podřizoval výkonům, abych byl úspěšný. Rozhodně nejde o idylku na dovolené. Ta vypadá jinak," usmívá se Kozáčik.

Na Kypr zamířil po štacích ve Spartě a Slavii. „Chtěl jsem zkusit zahraniční angažmá a Famagusta vycházela jako zajímavá štace. Hrála na čele kyperské ligy, pravidelně se kvalifikovala minimálně do předkola evropských pohárů," popisuje Kozáčik, že nešel do klubu pachtícího se u dna soutěže.

„Pravidelně jsem ve Famagustě chytal, tudíž jsem byl skutečně spokojený. A když si vezmu, že mi tamní angažmá pomohlo ke kontraktu v Plzni, tak mohu kyperskou zkušenost hodnotit jenom pozitivně," připomíná Kozáčik, že po dvou letech na třetím největším ostrově ve Středozemním moři si jej vyhlédli jako posilu bossové klubu ze západu Čech.

„Ve Famagustě mi vypršela smlouva, s ženou jsme čekali narození dvojčat a dva roky na Kypru mi přišly tak akorát. Navíc Plzeň hrála na čele domácí soutěže, takže mě zlákala vidina pohárových startů," vysvětluje Kozáčik, proč dal Anorthosisu sbohem.

Teď se na Kypr vrátil. Po delší době však neabsolvuje jen přípravné duely v rámci zimního soustředění, ale přetěžká odveta play off Evropské ligy, z něhož by Západočeši rádi proklouzli do skupinové fáze. Proti Larnace, jejíž kádr je nabitý borci ze Španělska, však Kozáčika se spoluhráči nečeká nic snadného.

„Pro kyperský klubový fotbal jde o typickou věc. Je založený na hráčích ze zahraničí, zejména pak z jihu Evropy," říká Kozáčik, jenž sám zažil ve Famagustě neuvěřitelnou směsici národností. Během jeho angažmá byli v kádru hráči ze Surinamu, Kapverdských ostrovů, Curacaa, Srbska, Skotska, Nizozemska, Portugalska, Argentiny, Kolumbie, Bolívie, Brazílie, Nigérie. V menšině pak byli domácí borci, z nichž záložník Vincent Laban patří nyní ke stálicím v sestavě Larnaky.

„Neuvěřitelně pestrý tým," vybavuje si s úsměvem Kozáčik. „Bylo to hodně specifické. V kabině se mluvilo anglicky, žádné problémy jsme neměli. Ale umím si představit, že mnohdy to při různorodosti povah a mentalit není snadné," vypravuje Kozáčik. „Každopádně si kluby vybírají typologicky vyhovující hráče, technicky mimořádně skvěle vybavené a schopné kombinačního fotbalu, o čemž jsme se přesvědčili i v prvním vzájemném duelu s Larnakou," připomíná slovenský brankář v plzeňských službách domácí vydřené vítězství.

Reklama

Související témata: