Hlavní obsah

Sparta - Häcken 2:2Dvě Lafatovy trefy nestačily, Sparta po osmiminutovém zkratu se Švédy jen remizovala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Lafata 1 : 0
66. Lafata 2 : 0
69. Mohammed 2 : 1
77. Makondele 2 : 2
Záznam online reportáže

Krajně rozpačitě vstoupila pražská Sparta na evropskou pohárovou scénu. V úvodním zápase 2. předkola Evropské ligy s Häckenem měla sice dlouho jasně navrch, po dvou trefách svého nového kapitána Lafaty už 2:0 vedla, jenže nepochopitelným zkratem dovolila švédskému soupeři během osmi minut skóre srovnat. Notně si tak zkomplikovala cestu k odvetě za týden v Götteborgu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný záložník pražské Sparty Lukáš Vácha po utkání 2. předkola Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Lavička měl pravdu - švédský soupeř byl hodně zrádný. V úvodních deseti minutách se sice nechal zaskočit náporem Sparty, takže se jen zmateně bránil, ovšem dvojice urostlých stoperů Björck a Joza toho přes některá nedorozumění a zmatky domácím hráčům moc nedovolila.

Jen ve 4. minutě zazmatkovala, když gólman Källkvist vyrazil Lafatovu dalekonosnou střelu hodně nejistě a navíc přímo k Haušbauerovi, ale Joza se do jeho rány vrhnul a zblokoval ji. A protože i další slibný pokus letenského záložníka hostující hráči zblokovali nad břevno, vyzněla aktivita domácích do ztracena.

Až kapitán našel recept

Územní převahu sice měli, soupeře za půlící čáru prakticky nepustili, natož aby snad dovolili nizozemskému legionáři marockého původu El Kabirovi ohrozit Vaclíka, jenže co z toho, když si sami pořádnou šanci nevytvořili?! Jejich dopředu signalizované akce bez momentu překvapení se dlouho rozbíjely už hranici šestnáctky na zformovaném švédském valu, který si nijak nekomplikoval život a odpaloval všechny balóny co nejdál od své brány. Snadno a lehce, protože Matějovský se rozhodně opětovně svěřené dirigentské role nechopil, jak se čekalo, takže i jeho výkonem Sparta strádala.

Až po půlhodině našel nový letenský kapitán Lafata recept, jak na protivníkovu defenzívu vyzrát. Po Hušbauerově přihrávce se s míčem napáral, udělal jen pár kroků a nekompromisní střelou z osmnácti metrů zajistil svému týmu důležité vedení.

Spartu gól vyprovokoval k novému náporu, jenže odpískání penalty se po pádu svého střelce nedočkala, aby i další akce skončila zmarem, neboť po přizemním centru Hušbauera Lafata ve vápně promáchl a míč netrefil.

Lafata vedení jen jistil

Celou první půli hodně pasivně hrající hosté se po přestávce přece jen probrali. Vysunuli svou obrannou linii, začali letenské hráče napadat už na jejich půli, dokonce i o pár kombinačních akcí se pokusili. Přesto měla Sparta ke druhému gólu blízko. Obrovskou šanci Hušbauera ovšem v 52. minutě vyhlavičkoval Anklev, střelu Lafaty zase bravurně vytáhl gólman Källkvist na roh.

V 66. minutě se však pod druhou branku Pražanů podepsal. Střelu Hušbauera totiž vyrazil jen před sebe, takže Lafatovi nedalo mnoho práce dopravit míč do sítě.

Zmar během osmi minut

Dvougólové vedení mělo dát domácímu týmu klid pro zbytek zápasu i pro odvetu za týden ve Švédsku, jenže opak byl pravdou. První vážnější výpad Häckenu totiž zakončil ghanský legionář ve švédských službách Mohammed gólem, čímž si sparťané notně zkomplikovali život.

Zvláště, když po osmi minutách střídající Makondele dílo švédské zkázy dokonal. Naběhl si na centr střelce prvního gólu Mohammeda a skóre srovnal. Pražané se sice ještě snažili v hektickém závěru strhnout výhru na svou stranu, ale když Lafata hattrick nedovršil a Skalákova střela se jen otřela o břevno, končili vyhrané střetnutí v jednom velkém zmaru. Odveta pro ně bude moc a moc komplikovaná.

Úvodní zápas 2. předkola Evropské ligy
Sparta Praha - BK Häcken 2:2 (1:0)
Branky: 33. a 66. Lafata - 69. Mohammed, 77. Makondele. Rozhodčí: Estrada - Devis, Garcia (všichni Španělsko). ŽK: Vacek -  El Kabir, Lewicki. Diváci: 7 445.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Polom, Holek, Pauschek (90. Costa)  - Vácha, Hušbauer (66. Vacek), Matějovský - Přikryl (79. Skalák), Kadlec - Lafata. Trenér: Lavička.
Häcken: Källkvist - Anklev, Björck, Joza, Arkivuo - Chatto, Lewicki - Mohammed (90.Ojala), Ericsson, Gustafsson (60. Makondele) - El Kabir.Trenér: Gerhardsson

Reklama

Související témata: