Hlavní obsah

Fanoušci Rangers přitvrzují. Obuli se do Sparty i Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci fotbalistů Glasgow Rangers začali čeřit emoce už dlouhé hodiny před bitvou se Spartou v Evropské lize. Před stadion Ibrox, kde má ve čtvrtek od 21:00 zápas výkop, vyvěsili transparent útočící na přední české kluby i UEFA.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Fanoušci Glasgow Rangers, ilustrační foto.

Článek

Na plot přímo proti hlavní bráně stadionu pověsili transparent, na němž bylo velkými písmeny napsáno UEFA s vlastními vysvětlivkami, co zkratka znamená (Useless: European Football's Apologists, s dodatkem: for racism and greed." - volně přeloženo: Zbyteční ochránci rasismu a nenažranosti v evropském fotbale).

Z písmena U pak byl udělán pomyslný odpadkový koš, do něhož padají loga Slavie a Sparty.

Ve Skotsku totiž téměř jednomyslně považují po letošních událostech pražské kluby a jejich fanoušky za rasisty.

Vše začalo jarním utkáním Evropské ligy Slavie s Rangers na Ibroxu, kde obvinil finský záložník Glen Kamara stopera Ondřeje Kúdelu z rasistický nadávek. Český reprezentační stoper následně dostal od UEFA desetizápasový trest, což bylo ze strany Rangers vnímáno jako neúměrně nízká sankce.

Skotský mistr si také interpretoval jako akt rasismu hlasový projev desítky tisíc dětí na Letné v úvodním zápase se Spartou vůči Kamarovi, který byl v utkání vyloučen. UEFA nicméně tentokrát žádné rasistické provinění neshledala, což skotskou stranu pobouřilo.

Zmíněný transparent hanící UEFA i české kluby byl před utkáním z plotu sundán.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen