Hlavní obsah

Fanoušci Slavie odsoudili rasistickou fotku, autory hledá policie

Největší fanouškovské organizace slávistických fotbalistů se distancovaly od fotografie s rasistickým vzkazem záložníkovi Rangers Glenu Kamarovi, kterou v reakci na čtvrteční události během odvety osmifinále Evropské ligy v Glasgowě zveřejnili neznámí autoři na sociální síti. Po pachatelích pátrá pražská policie, na niž se začátkem týdne s trestním oznámením obrátilo vedení vršovického klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie a jejich choreo během derby se Spartou.

Článek

Neznámí ultras na fotografii drží nápis s hanlivým vzkazem Kamarovi. Finský záložník tmavé pleti v závěru čtvrtečního utkání obvinil slávistického obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky, své tvrzení však nepodložil žádným důkazem. Český stoper sice připustil, že použil neslušná slova, ale narčení z rasismu stejně jako klub důrazně odmítl. Kamara po zápase Kúdelu napadl v tunelu do kabin, podle Slavie je incident zanesen ve zprávě delegáta UEFA.

Slavia rasistickou fotografii od chuligánů odsoudila a označila ji mimo jiné za podraz ke klubu. "Od Slavie jsme dostali trestní oznámení v pondělí cestou místního oddělení. Nicméně my se tím již sami z vlastní iniciativy zabýváme od víkendu," řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Autory hanlivého nápisu se snaží najít také sama Slavia.

Fotografii odsoudila i největší fanouškovská sdružení červenobílých Tribuna sever, kde sídlí "kotel" nejvěrnějších, fanklub či Odbor přátel Slavie. "Tribuna sever se distancuje od transparentu, nebyl publikován na oficiálních komunikačních kanálech Tribuny sever, která nemůže nést odpovědnost. Stejně jako ostatní fanouškovské skupiny Slavie za samostatné akce jednotlivců prezentované na sociálních sítích mimo svůj dosah," uvedli v prohlášení zástupci severní tribuny.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Manažer Rangers Steven Gerrard gestikuluje na Ondřeje Kúdelu.

"Fanklub plně podporuje Slavii, stojíme za vedením i hráči. Odmítáme jakékoliv projevy rasismu, xenofobie a jakýchkoliv jiných forem nesnášenlivosti," uvedl na sociální síti fanklub červenobílých.

Slavia v Glasgowě vyhrála 2:0 a po domácí remíze postoupila do čtvrtfinále. Rangers neunesli průběh utkání a předvedli řadu nesportovních zákroků. Po brutální faulu Kemara Roofeho musel po hodině hry střídat brankář Ondřej Kolář, který utrpěl zlomeninu v obličeji.

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu KamaroviVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

K roztržce došlo v 87. minutě po dalším z nesportovních zákroků Rangers. Kamara obvinil Kúdelu z rasismu poté, co mu český hráč cosi pošeptal.

Případem se zabývá španělský vyšetřovatel UEFA, který už kontaktoval Slavii. Aktuálně shromažďuje materiály, v dalších dnech by měl vést videokonference s aktéry. Za Kúdelu se postavili všichni spoluhráči, trenér Jindřich Trpišovský či kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Ondřej Kúdela dostal do obličeje pěstí, říká šéf Slavie Jaroslav TvrdíkVideo: Sport.cz

Ke spravedlivému a objektivnímu vyšetření událostí vyzvaly Fotbalová asociace ČR a Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže. "LFA si váží výsledků všech českých klubů v soutěžích UEFA a každý úspěšný výsledek považuje za skvělou reprezentaci klubového fotbalu i celé České republiky. LFA považuje za mimořádně důležité, aby byly ze strany příslušných nestranných orgánů UEFA řádně a důkladně prošetřeny všechny incidenty, ke kterým došlo při a po utkání Slavie s Rangers. A aby UEFA v případě jednoznačného prokázání disciplinárních provinění konkrétních osob přistoupila k jejich adekvátnímu potrestání. Pouze tak lze do budoucna zabránit naprosto nesmyslné eskalaci zdravé sportovní rivality mimo prostředí fotbalového hřiště," uvedla LFA v prohlášení.

"Samozřejmě odmítáme rasismus a xenofobii, ale také jakoukoliv politickou nebo společenskou předpojatost vůči klubům nebo fotbalistům ze střední či východní Evropy," uvedla FAČR.

Reklama

Související témata: