Hlavní obsah

Galatasaray řeší sestavu: stoper mimo, bek hraje přes bolest a hvězdy pro ofenzivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také Galatasaray řeší před odvetou play off Evropské ligy s pražskou Spartou nepříjemnosti se skládáním základní sestavy. Hlavně obrana dozná oproti týden starému utkání v Turecku (3:2) kvůli kartám i zdravotním problémům změn. Různými rošádami se nejspíše uvolní jedno místo v ofenzivní řadě, které mohou zaplnit hvězdy jako Wilfried Zaha či Tete.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Stoper Galatasaraye Victor Nelsson bude chybět v odvetě na Spartě kvůli červené kartě z úvodního střetnutí.

Článek

Netřeba dlouze připomínat, že v Istanbulu dostal po faulu na Veljka Birmančeviče červenou kartu stoper Victor Nelsson a v odvetě na Letné bude chybět. „Vedle Davinsona Sáncheze ho nahradí Abdülkerim Bardakcı. Tím je stoperská dvojice znovu kompletní,“ říká šéfeditor webu Fanatik.tr Mesut Aydin Kale.

Rozhodně se nejedná o ledajaký záskok. Bardakci je turecký reprezentant, z obránců Galatasaraye má v této sezoně odehráno nejvíce minut (2691). Poslední týdny byl ale zraněný. Proti Spartě naskočil na závěrečnou třetinu duelu, o víkendu odpočíval.

Jedna hádanka je zřejmě rozluštěna, pojďme na další. Pravý krajní obránce Kaan Ayhan má problémy s třísly. „Hraje přes bolesti, snažíme se ho šetřit,“ přiznal ve středu trenér Okan Buruk. Před týdnem zvládl 54 minut, o víkendu nebyl vůbec v sestavě. Spekuluje se o nutnosti operace.

Stopeři Galatasaraye v sezoně 2023/2024

JménoOdehraných minut
Abdülkerim Bardakci2 691
Victor Nelsson2 326
Davinson Sánchez *1 725
Stoperská dvojice **Počet utkání společně v základu
Nelsson+Bardakci18
Nelsson+Sánchez7
Sánchez+Bardakci9

*Sánchez přestoupil do Galatasaraye až v září, za Tottenham stihl nastoupit v Premier League i Ligovém poháru.

** V některých případech alternovali na stoperu také Kaan Ayhan či Berkan Kutlu.

„Pokud nebude ve čtvrtek moci nastoupit, přesune se na pravý kraj obrany Barıs Alper Yılmaz,“ tuší novinář Erdal Bozkurt pracující pro mezinárodní vydání Al Ain Turkish. Yilmaz je primárně křídelník, před týdnem si připsal asistenci na rozhodující gól Maura Icardiho. Ayhan naskočil v této sezoně do 34 zápasů, odehrál téměř 1900 minut.

Čtyřčlenná obrana Galatasaraye tak může být až z poloviny jiná. Pokud by se Yilmaz opravdu zasunul, je potřeba zaplnit jeho místo v ofenzivní linii. A Buruk má z čeho vybírat. „Očekávám v základní sestavě Wilfrieda Zahu,“ jmenuje novinář Kale předsezonní posilu z anglického Crystal Palace, která se nečekaně nevešla do nominace Pobřeží Slonoviny na nedávný domácí a nakonec zlatý Africký šampionát a v minulosti oblékala i dres Manchesteru United.

Sparta se v odvetě musí obejít bez klíčových hráčů. Nastoupí tři noví a zvládnout to, je si jistý Brian PriskeVideo: Sport.cz

„Myslím, že nastoupí spíše Brazilec Tete. Dorazil v létě z Leicesteru, je trochu lepší do rychlých protiútoků. Zaha dostane příležitost ve druhém poločase,“ nabízí jinou variantu Bozkurt. Zaha i Tete v prvním duelu naskočili z lavičky až v samotném závěru a momentě, kdy oba týmy počítaly po jednom vyloučeném hráči. Každopádně téměř jisté je, že na hrotu se opět objeví Mauro Icardi, pod ním Dries Mertens a z levé strany bude obranu Sparty trápit Kerem Aktürkoglu.

Muslera? Na to, kolik mu je, umí skvěle nohama, což staří gólmani moc neumějí, chválí gólmana Galatasaraye Filip Panák.Video: Sport.cz

Takže zatímco trenér Pražanů Brian Priske vymýšlel, jak nahradí vykartované opory Ladislava Krejčího, Matěje Ryneše a Veljka Birmančeviče, rovněž jeho protějšek Buruk měl při skládání základní sestavy pro čtvrteční odvetu vrásky na čele.

Na druhou stranu jeho mančaft má v zádech těžce vybojovaný jednobrankový náskok. „Myslím, že Galatasaray čeká venku náročnější zápas. Pražané dali v Turecku dvě branky a doma mohou překvapit,“ tuší Kale. „Pokud Sparta opět vsadí na ofenzivní hru, Galatasaray bude účinný v protiútocích. Samozřejmě půjde o těžký duel, ale favoritem je pro mě jednoznačně Galatasaray,“dodává Bozkurt.

Zvládne Sparta odvetu Evropské ligy a postoupí přes Galatasaray?
Ano
66,3 %
Ne
33,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9632 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články