Hlavní obsah

Hamšík mě předběhl, protože já měl v nohách první poločas, řehnil se kapitán Viktorie Horváth

Smích mohl kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth po čtvrtečním vítězství v Neapoli prodávat. Jak mrzutý byl po příletu k prvnímu duelu úvodního kola jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy, o to rozpustilejší Neapol opouštěl. „Zdravil mě Cavani, už si mě pamatuje," smál se sedmatřicetiletý matador plzeňské sestavy po utkání, když kolem procházel nejlepší útočník italské ligy a na rozloučenou přátelsky poklepal záložníkovi Západočechů na rameno.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

Pavel Horváth (uprostřed) se raduje z vítězství nad Neapolí.

Článek
Fotogalerie

Edison Cavani je nejlepším střelcem italské Serie A s osmnácti góly, sedm tref má na kontě v Evropské lize. Ale Plzeň mu skórovat v den jeho šestadvacátých narozenin nedovolila. Jaký byl klíč k jeho ustrážení?

On moc míčů nedostal a ani vlastně nemohl. Zvlášť, když se to v obraně zhustí. Samozřejmě je vše i dílem jisté náhody, jestli se někdo prosadí. Ale pokud je mužstvo dobře zformované a nedělá chyby, je hrozně složité se prosadit. Byli jsme skvěle nachystaní. Navíc hřiště bylo strašně těžké. Fakt strašné.

Nejlepší přihrávku jste Cavanimu paradoxně poslal vy bezprostředně po přestávce...

To ne. David Limberský mu totiž o chvilku později dal ještě lepší (směje se).

Bylo hodně povzbudivé, že jste měli prakticky stoprocentní produktivitu?

Ano. Právě v proměňování příležitostí je vidět naše zkušenost. Ale všechny šance, které jsme si vytvořili, byly prakticky stoprocentní. Darida balón parádně trefil, Rajtoral řešil situaci ve velkém úhlu naprosto skvěle a Tecl měl na zakončení dostatek času. Je třeba připomenout, že Fillo mu balón nádherně prostrčil.

Nepřipadáte si po vítězství 3:0 jako ve snu?

Ne, protože jde o realitu (směje se). Ale určitě jsme vysoké vítězství nečekali. Zvláště, když jsme viděli videa se sestřihem zápasů Neapole. Jestli nás chtěl trenér Vrba úmyslně vystrašit, klobouk dolů. Povedlo se! I když je pravda, že po přestávce hra Neapole přesně vypadala jako v sestřizích, které jsme v přípravě viděli.

V čem byl největší problém po přestávce? Proč jste nedokázali hru kontrolovat stejně jako v prvním poločase?

První půle nám vzala dost sil. A najednou přišel na hřiště rychlý Hamšík a ve středu hřiště nás přečísloval. Byl nebezpečný a vytvářel šance i pro spoluhráče. My jsme měli hodně zbytečných ztrát. Ale řada padá na vrub hřišti. Vážně bylo děsné.

Trenér Vrba říkal, že jedna věc je taktická příprava a druhá skutečné dění na trávníku, kdy vás Marek Hamšík na sto metrech předběhne o tři vteřiny.

Já měl ve srovnání s ním v nohách první poločas (směje se).

Propadla Neapol takticky? Nebo jste ukázali větší vyzrálost než druhý tým italské ligy?

Podali jsme dobrý výkon. Byli jsme trpěliví, čekali na šance. A využili je. Když jsme jeli na stadión, fanoušci Neapole ukazovali na rukou výsledek tři nula. Ale asi mysleli, že skóre bude obrácené (směje se). Pochopitelně nám pomohlo, že domácí museli hru otevřít.

Před odvetou, která je na programu příští čtvrtek v Plzni, máte luxusní náskok. Je možné, že byste v osmifinále chyběli?

Jsme teprve v poločase, ale udělali jsme velký krok za postupem.

Reklama