Hlavní obsah

Liberec - Larnaka 3:0Hattrick Sýkory přivál Liberci poháry a prémii!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Sýkora 1 : 0
15. Sýkora 2 : 0
41. Sýkora 3 : 0
Záznam online reportáže

Liberec

Poločas snů, který korunoval hattrickem čerstvý reprezentant Jan Sýkora, posunul fotbalový Liberec počtvrté v historii do základní skupiny Evropské ligy. Severočeši, kteří si díky postupu zajistili prémii 2,4 miliónu eur (65 miliónů korun), Larnaku ve včerejší odvetě play off porazili 3:0.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Jan Sýkora zvládl za první poločas nasázet Larnace hattrick.

Článek
Fotogalerie

S absencí trenéra Trpišovského, který kvůli vykázání v úvodním duelu sledoval duel z tribuny, se Slovan vypořádal skvěle. Obavy ze síly soupeře, který i přes jednobrankové manko z Kypru (Liberec si přivezl výhru 1:0) budil respekt, smetl razantně ze stolu. V 15. minutě už vedl 2:0.

Nejprve v 8. minutě Baroš vystřihl fantastický průnik mezi třemi hráči jako v dobách své největší slávy, předložil Sýkorovi a Nisa slavila úvodní trefu. Dynamický záložník byl při chuti, brzy se prosadil podruhé, když mu tentokrát naservíroval míč jako na podnosu Vůch.

Aby Liberec za této konstelace přišel o postup, musel by minimálně třikrát inkasovat. To bylo vysoce nepravděpodobné, což se také nestalo. V 21. minutě ale domácím lehce zatrnulo, když se Tričkovski zjevil sám před Dúbravkou. Slovenský brankář však Slovan výborným zákrokem podržel.

Severočeši ani při příznivém vývoji nesáhli z „údržbě", dál si počínali aktivně s touhou přidat další trefu. Z hostů hrozil pouze agilní Tričkovski, jenže i s jeho druhou ránou si Dúbravka s přehledem poradil.

Parádní poločas dovršil Liberec gólem do šatny. Jeho autor? Kdo jiný než Sýkora. Sběhl si za obranu a tváří v tvář Miňovi nezaváhal. Mužstvo následně do šatny vyprovázely bouřlivé ovace libereckých fanoušků vestoje.

Po přestávce si Severočeši náskok zkušeně hlídali, byť riskující hosté byli u míče častěji, než v prvním dějství. Nakonec jim nadšeně bojující domácí nepovolili ani branku, když krátce před koncem lapil Dúbravka penaltu. Ještě před závěrečným hvizdem obíhali stadiónem mexické vlny, po něm zalila Nisu vlna euforie. Liberec se může těšit na další pohárový podzim. O tom, které kluby k němu zavítají, rozhodne páteční los v Monaku.

Odvetné utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy:
Slovan Liberec - AEK Larnaka 3:0 (3:0)
Branky: 8., 15. a 41. Sýkora. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič (všichni Chorv.). ŽK: Bartošák, Baroš, Pokorný - Tomás. ČK: 90. Murillo (Larnaka). Diváci: 7570. První zápas: 1:0, postoupil Liberec.
Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Breite - Bartl (79. Navrátil), Folprecht, Sýkora, Vůch (89. Súkenník) - Baroš (82. Komličenko). Trenér: Köstl.
Larnaka: Miňo - Mintikkis (46. Charalambides), Mojsov, Murillo, Charalambus (46. Acorán) - Larena, Boljevič - Tričkovski, Tomás, Tete (59. Englezu) - Alves. Trenér: Idiakez.

Reklama

Související témata: