Hlavní obsah

Je zle, věděl Pokorný už při skluzu. Velké finále bitvy o jaro bude sledovat z tribuny

Braga

Oslnil parádním pasem, po němž se liberecký Slovan ujal při pátém vystoupení v Evropské lize skupiny F vedení. Jenže nakonec obránce Severočechů Lukáš Pokorný opouštěl stadión v Braze ve čtvrteční noci ve srovnání se spoluhráči dvojnásobně zničený. Portugalský tým slavil vítězství 2:1, dvaadvacetiletý zadák navíc viděl třetí žlutou kartu a při posledním duelu skupiny proti Marseille, kdy musí Liberec zvítězit k postupu do jarní fáze, zůstane jen na tribuně.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Brankář Slovanu Liberec Tomáš Koubek inkasuje smolný vlastní gól z kopačky Marka Bakoše (vlevo na trávníku pod Hassanem).

Článek
Fotogalerie

Běžela 76. minuta a Severočeši drželi nerozhodný stav 1:1. Míč směřoval od branky domácích ke Crislanovi, který si seběhl k postranní čáře na vlastní polovinu. Pokorný, ač hrál s hrozbou třetí žluté karty znamenající následné stop, jej ve skluzu daleko od vlastní branky nemilosrdně sestřelil.

„Hned jsem věděl, že je zle. Protihráč si balón pokryl a já tušil už v okamžiku skluzu, že to bude špatné. Určitě jsem zasáhl balón, ale s ním i nohy Crislana. Udělal jsem možná hloupost," přiznával upřímně mladý zadák Liberce.

Nechtěl se šetřit

„Před zápasem jsme si s trenérem říkali, že by možná bylo dobré mě pošetřit na Marseille, ale já chtěl hrát. Každý duel jako byl v Braze je pro mě svátek. Bohužel se naplnil pro mě ten nejhorší scénář," krčil bezradně rameny Pokorný v narážce na fakt, že Liberec nemá jistotu postupu a on už nebude mít šanci o něj bojovat.

V prvním poločase bitvy s Bragou parádně přes půl hřiště přihrál na liberecký gól, nakonec však žádnou radost neprožíval. „První půli jsme byli schopní držet míč, po přestávce nás domácí zmačkli a valil se na nás jeden útok za druhým. Byli jsme permanentně pod tlakem. Vůbec jsme se nedostali k rychlým brejkům, jak jsme chtěli," posteskl si Pokorný.

Zápas jen z tribuny? Neumím si to představit

Za nerozhodnutého stavu a už s vědomím, že základní skupina Evropské ligy pro něj končí duelem s Bragou, odvrátil pohromu při střele Alana, kterou vykopnul z brankové čáry. „Po napomínání kartou jsem sice měl hlavu plnou myšlenek, že nebudu moc hrát, ale chtěl jsem duel v Braze dohrát s bodem," vyprávěl.

Nakonec se musel smířit s porážkou, která znamená, že Liberec potřebuje k postupu do jarní fáze porazit doma 10. prosince Marseille. „Vůbec si neumím představit, jak těžké bude sledovat duel jen z tribuny. Už nyní myslím na to, že bude strašně těžké jen sedět bez možnosti pomoci. Ale snad kluci duel zvládnou a já si na jaře ještě utkání v Evropě zahraji," přál si Pokorný.

Reklama

Související témata: