Hlavní obsah

Kovář: Plním si sen. Coufal mi řekl, ať vyhrajeme titul a dáme si před odvetou pár piv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehnané množství práce neměl, ale čistý štít a výhra 2:0 se počítá. Pohárový specialista Matěj Kovář nechyběl v brance Leverkusenu ani ve čtvrtečním čtvrtfinále Evropské ligy proti West Hamu, které bylo soubojem dvojic krajánků. Šťastnější byla ta německá, která si do odvety odveze dvougólový náskok. A možná i titul, pokud Leverkusen v neděli zvítězí nad Brémami. „Cuf (Vladimír Coufal) mi říkal, ať si dáme pár piv a jsme vláční,“ smál se třiadvacetiletý gólman.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Leverkusenu Matěj Kovář slaví první gól v síti West Hamu.

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje) - Kovář přitom ještě před dvěma lety hostoval ve třetí anglické lize, za Burton odchytal pouhých šest utkání za půl roku. Teď? Úplně jiný příběh.

Je součástí dominantního celku, který v sezoně neprohrál ani jeden ze dvaačtyřiceti soutěžních zápasů. Těší se důvěře slavného Xabiho Alonsa, patří do kádru reprezentace a rozdává úsměvy v mixzóně po vítězném čtvrtfinále Evropské ligy.

Na hřišti jste potkal známé z národního týmu, Vladimíra Coufala a Tomáše Součka. Měli k vám nějaké průpovídky?

Suk už na reprezentačním srazu vyzvídal o taktice. Cuf po zápase říkal, že pokud v neděli vyhrajeme, tak si máme dát pár piv. Abychom byli v odvetě trochu vláční. (smích) Doufám, že tohle se případně nějak nepřežene. Jsme profesionálové.

Místy až drtivý tlak jste poprvé zužitkovali až ve 83. minutě gólem Jonase Hoffmana. Cítil jste spíše euforii, nebo úlevu?

Upřímně, asi více úlevu. West Ham se prezentoval hlubokým blokem, převážně si chtěl odvézt remízu nebo podobný výsledek. Bylo super, že jsme to zlomili prvním gólem. Hra se trochu otevřela a padl i druhý.

Gólman West Hamu Lukasz Fabiański přitom vypadal neprůstřelně, chytil řadu gólovek.

Předvedl skvělý výkon. Byl famózní. Díkybohu, že ho kluci dvakrát propálili.

Dvakrát parádně vyčapal i Patrika Schicka, přitom jeho zakončení měla hodně slušné parametry. Jak to nese?

Myslím, že je asi trochu zklamaný. Ale někdy musí přece vyniknout i gólmani. Dlouho to vypadalo jako Fabiańského zápas. Doufám, že odveta bude jiná.

Máte v hlavě zisk prestižního treble, nebo je na tohle téme stále ještě brzy?

Rozhodně, je to daleko. Teď se soustředíme na neděli, pak musíme do Londýna. Pořád to byl jen jeden zápas, stát se může cokoliv. Ale věřím, že to zvládneme a dojdeme v Evropské lize daleko.

Jak tuhle jízdu prožíváte vy osobně? Není to tak dávno, co jste prakticky nedostal čuchnout ve třetí anglické lize a chytal jste až v závěru sezony.

Pro mě je to splněný sen. Jsem moc rád, že tu můžu být. To, že hraju na takové úrovni… (zamyslí se). Před dvěma lety bych o tom nemohl ani snít. Strašně moc mě to těší a doufám, že před sebou mám ještě mnoho krásných zážitků.

Mimochodem, v osmi zápasech Evropské ligy jste zapsal čtyři čistá konta, lépe je na tom jen Mile Svilar z AS Řím.

Ty jo… tohle jsem ani nevěděl, moc to nesleduji. Ale děkuji, že jste mi to řekl. (úsměv) Důležitější jsou ale vítězství. Každý vám řekne, že individuální ocenění jsou fajn, ale týmový úspěch má daleko větší váhu.

Jeden takový máte na dosah. V nedělním ligovém duelu, který vám může zajistit titul, ale zřejmě dostane důvěru Lukas Hradecky. Jaké bude sledovat tak důležitý souboj z lavičky?

Vůbec nevím. Nemám tušení, jak to bude probíhat. Německou ligu jsem ještě nevyhrál. Doufám, že o víkendu zažiji premiéru. Na zápas se všichni těší, od zisku trofeje jsme kousíček. Tak snad to proběhne dobře.

Stihli jste se na Brémy už nějak chystat?

Ne. Soustředíme se na každý zápas zvlášť, takže příprava na Brémy začne v pátek.

Reklama