Hlavní obsah

Liberec v Evropě končí, Plzeň v nastavení ztratila výhru. Spartě se povedl báječný obrat

Praha
Aktualizováno

Český fotbal bude mít v jarních bojích Evropské ligy jediného zástupce - Spartu. Liberec totiž v závěrečném kole potřebnou výhru nevybojoval, Marseille po statečném výkonu podlehl 2:4. Mistrovská Plzeň se rozloučila domácí remízou s Villarrealem 3:3, když vítězství ztratila ve čtvrté minutě nastavení. Už jistě postupující Sparta vyhrála na hřišti APOELu Nikosie 3:1. Soupeře pro jaro se dozví v pondělí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hráči Olympique Marseille se radují z gólu v zápase Evropské ligy proti Liberci.

Článek
Fotogalerie

Liberec proti velkému favoritovi nutně potřeboval zvítězit. V říjnu se mu na stadiónu v Marseille podařilo senzačně vyhrát, jenže před vlastními fanoušky i přes bojovný výkon za věhlasným soupeřem dlouho zaostával.

6. kolo skupiny Evropské ligy
Liberec - Marseille 2:4
Branky: 75. Bakoš (z pen), 76. Šural -  14. Batshuayi, 43. N'Koudou, 48. Barrada, 90.+4. Ocampos
Plzeň - Villarreal 3:3
Branky: 8. Kolář (z pen), 65. Kovařík,. 90. Hořava - 40. Bakambu, 62. Dos Santos, 90+4. Bruno
APOEL - Sparta 1:3
Branky: 6. Cavenaghi - 77. a 87. Lafata, 63. Juliš

Francouzský celek z rychlých kontrů nemilosrdně využíval chyby Slovanu. Po necelé čtvrthodině potrestal Folprechtovu hrubku gólem Batshuayi, těsně před přestávkou pak po špatné rozehrávce domácích zvyšoval N'Koudou a krátce po změně stran chytrým obloučkem přes Koubka zvýšil na 3:0 Barrada.

Postupové šance Liberce byly pryč, přesto se Slovan nadechl k parádnímu závěru, když čtvrthodiny před koncem proměnil Bakoš penaltu a za pár sekund na jednogólový rozdíl snížil střídající Šural. Více už však svěřenci trenéra Trpišovského nezvládli, v nastavení navíc při hře na riziko počtvrté inkasovali. Ve skupině tak skončili na třetí příčce.

Plzeň v poslední sekundě ztratila cenný skalp

Ve čtvrté minutě nastavení inkasovala i Plzeň, která tím přišla o možnost rozloučit se s nevydařeným působením v Evropské lize cennou výhrou nad Villarrealem. Viktoria se hned na úvod ujala vedení, když přísně nařízenou penaltu proměnil Kolář. Pak se ale začala projevovat kvalita španělského celku, který zásluhou Bakamba a střídajícího Dos Santose duel otočil.

Po druhém inkasovaném gólu se však domácí znovu vrátili do hry. Kovařík se přesně trefil hlavou po perfektně načasovaném centru a v 90. minutě pak Hořava parádní trefou přiblížil Plzeň vítězství. O něj však přišla v doslova poslední sekundě zápasu. Viktoria tak končí v tabulce na třetím místě se ziskem pouhých čtyř bodů.

Sparta ve skupině K skončila o dva body za prvním Schalke, které vyhrálo 4:0 na půdě Asterasu. Letenským výš nepomohl ani báječný obrat a výhra na Kypru. Juliš a dvěma zásahy Lafata ve druhé půli otočili skóre po úvodním gólu Cavenaghiho.

Sparta zakončila vystoupení v Evropské lize s bilancí tří výher a tří remíz. Pro úvodní zápas jarního play off, v němž může narazit mimo jiné na Manchester United, však přišla o Frýdka, kterého po třetí žluté kartě v soutěži čeká trest na jedno utkání.

Reklama