Hlavní obsah

Na plzeňského kouče Krejčího čeká proti Minsku evropská premiéra. Rád bych, aby byla vítězná, přiznal

Plzeň

Strach nemají, ale s respektem k běloruskému protivníkovi přistupují. „Aby ne, když v kvalifikaci o Evropskou ligu vyřadil Curych a Salzburk a v domácí lize porazil Borisov, s nímž jsme před třemi lety hráli a přesvědčili se o fotbalových kvalitách běloruských mužstev,“ připomínal plzeňský kouč Karel Krejčí zkušenost, kterou na evropské pohárové scéně udělal ještě coby Vrbův asistent. Ve čtvrtečním večeru povede Viktorii v konfrontaci s Dinamem Minsk poprvé do Evropy sám jako hlavní kouč.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Zleva kapitán plzeňských fotbalistů Václav Procházka a trenér Karel Krejčí před utkáním 1. kola Evropské ligy proti Dinamu Minsk.

Článek
Fotogalerie

Středeční trénink Plzně před utkáním s Minskem.

Borisov, s nímž Plzeň v základní skupině Ligy mistrů remizovala doma 1:1 a v Minsku vyhrála 1:0, už své jméno v pohárové Evropě má. Dinamo Minsk si ho chce udělat také, přičemž první kroky míní udělat v domácí soutěži.

Záznamy prozradil o Minsku mnohé

„Dalo si za cíl navrátit do Minsku titul, který v předchozích letech s vytrvalou pravidelností získával Borisov. První krok už udělalo, když v lize porazilo největšího soupeře 1:0," připomínal plzeňský kapitán Václav Procházka úspěšné vykročení čtvrtečního pohárového protivníka do sezóny.

„Nebezpečný, nepříjemný. Jeho herní styl je založený na propracované defenzívě, z níž po zisku míče vyráží do rychlých protiútoků. Má v sestavě čtyři běžecky i technicky dobře disponované hráče, kteří se snaží využívat reprezentanta Černé Hory Fatose Bečiraje, jenž operuje na hrotu útoku a obstarává střelbu," prozrazoval před utkáním plzeňský trenér Karel Krejčí, co nastudoval z pěti DVD se záznamy zápasů čtvrtečního protivníka.

I největší hvězdu Minsku si důkladně prohlédl a své svěřence upozornil, jaké nebezpečí od něho hrozí. S Bečirajem mimochodem má svou zkušenost i česká reprezentace. Nastoupil totiž za reprezentaci své země v barážové odvetě o EURO 2012, ale střelecky se neprosadil.

„Docela mě překvapilo, že se pořád drží systému 4 - 4 - 2, který v Evropě už moc mužstev nepraktikuje," doplňoval kapitán Viktorie Procházka.

Trenér se chce držet svého fotbalu

„Nebude to s ním nic jednoduchého, ale jsme schopni úvodní zápas skupiny zvládnout. Musíme se prostě prosadit naším fotbalem," připomínal Krejčí, že po jeho příchodu na trenérskou lavičku vyhrála Plzeň všechny čtyři soutěžní zápasy, aniž by v nich inkasovala jediný gól.

„To proto, že se zlepšila útočná fáze. Hrajeme ofenzivně, takže zatlačíme soupeře do hlubokého obranného bloku a pro něho je pak mnohem složitější dostávat se k naší bráně," vysvětluje proměnu svého celku.

I ve čtvrtečním večeru by v ní rád pokračoval. „Vstup do skupiny je samozřejmě hodně důležitý, takže ho budeme chtít zvládnout a vyhrát. Ale čeká nás pět dalších zápasů," přitakával kouč.

„Neberu, že Minsk je v naší skupině outsiderem. Má kvalitní mužstvo v mnohém podobném Borisovu. I Dinamo hraje každým rokem evropské poháry," tvrdil i Procházka, který nastoupí na evropské pohárové scéně poprvé s kapitánskou páskou.

„Naše skupina bude hodně vyrovnaná. Villarreal je sice favoritem, ale ostatní mužstva se budou prát o postup, takže musíme začít vítězně. A kapitánská páska? Nic to se mnou nedělá."

Limberský samozřejmě nastoupí

Sestavu pochopitelně plzeňský trenér prozradit nemínil, jedno je však jisté - mediálně nejvíce sledovaného a propíraného fotbalistu v Čechách Davida Limberského do ní zase zařadí.

„V neděli odehrál v Příbrami velice dobré utkání a i na pohárový duel s Minskem je připravený," pravil Krejčí.

Konfrontace s Plzní jako motivace

I běloruský soupeř přistupuje k utkání s patřičným respektem. „Dobře si uvědomujeme, že Plzni chybělo jen pět minut, aby hrála Ligu mistrů. Víme o její síle a fotbalových kvalitách, ale i my jsme připraveni předvést naši kvalitu," nechal se slyšet srbský trenér na lavičce minského Dinama Vuk Rašovič.

Neznepokojuje ho ani to, že jeho tým už nevyhrál čtyři zápasy v řadě a v běloruské lize ztrácí na Borisov osm bodů. „Jsme připraveni tuto sérii přerušit a myslím, že na to máme."

„Poslední neúspěchy mohly sice atmosféru v mužstvu poznamenat, ale před zápasem s Plzní na nás vliv nemají. Všechno je zapomenuto, protože tato důležitá konfrontace představuje skutečnou motivaci," potvrzoval obránce Sergej Politevič.

Utkání Evropské ligy mezi Plzní a Dinamem Minsk se hraje ve čtvrtek od 19 hodin, přímý přenos vysílá Nova Sport 1, podrobnou on line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Porazí Plzeň v domácím zápase Evropské ligy Dinamo Minsk?
Ano
81,1 %
Duel skončí nerozhodně
7,3 %
Viktoria prohraje
11,6 %
Celkem hlasovalo 4602 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.