Hlavní obsah

Nepochopitelné! Proč se VAR ozval? Bývalý sudí rozebírá vyloučení Slavie. Je to i politika, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zničená taktika, oslabení slavisté, podrážděná atmosféra. Stačilo dvacet minut, jeden nešťastný moment a pečlivě chystaná fotbalová sláva proti AC Milán se ve čtvrtek změnila v bezmoc. Slavii nasměrovalo k porážce 1:3 a konci v Evropské lize brzké vyloučení, vyprodaný Eden běsnil. „Zásah VAR mi přišel neadekvátní, nejednalo o zjevné pochybení rozhodčího na hrací ploše,“ tvrdí pro Sport.cz bývalý sudí Karel Hrubeš.

Nechtěl bych být v kůži Tomáše Holeše, musí se cítit hrozně, přiznal Jindřich Trpišovský. Vyloučení nechápu, jde proti fotbalu.Video: Sport.cz

 
Článek

Odpískal bezmála dvě stovky ligových duelů, dalších pětatřicet zvládl na mezinárodní scéně. Ve čtvrtek večer Hrubeš jako vysloužilý rozhodčí vyrazil podívat se na Slavii. A patřil k většině, kterou naštval střet kapitánů Holeše s Calabriem.

Slavistický vůdce poblíž středové čáry tvrdě, ale neúmyslně přišlápl protihráče, který pod jeho podrážku doklouzal. Ital se okamžitě začal svíjet v bolestech a mávat kolem sebe. Švédský sudí Nyberg odpískal faul, kartu žádnou nevytáhl.

Po upozornění kolegů u videa se ale vydal k obrazovce, kde po opakovaných záběrech změnil názor. A až po několika minutách tasil červenou kartu, Holeš se pakoval ze hřiště a italský velkoklub si s oslabenou Slavií pohrál.

„Je to obrovské zklamání. Hned jsem věděl, že v deseti nepůjde výsledek dvojutkání ovlivnit,“ říká Hrubeš coby příznivec české kopané.

Co na sporný moment říkáte jako bývalý profirozhodčí?

Začnu víc zeširoka. UEFA říká, že zásah VAR by se mohl přirovnat k parašutistovi, kterému se neotevře padák. Někdo ale zatáhne za rezervní padák, který ho zachrání. Zasáhnout by VAR měl, pokud rozhodčí přehlédne fatální moment, který ovlivní utkání. To podle mě tahle situace nebyla, Holeš nezaviněně šlápl na hráče AC Milán.

Pachuť velká. Nerozumím tomu, že byla červená karta, hodnotí Lukáš Provod. Video: Sport.cz

To bylo vidět i z tribuny.

Rozhodčí stál od samotného přestupku několik metrů, registroval ho v reálném čase. Podle mě nastal nepochopitelný vstup VAR, který čekal snad jen kapitán AC Milán. Kontakt zveličil a možná částečně donutil k přezkumu rozhodčí u VAR.

Ti dali signál hlavnímu, který se už zpravidla nevzepře kolegům u videa, viďte?

Zásah VAR do utkání znamená, že zřejmě došlo k zásadnímu provinění proti pravidlům. Na stadionu jsem samozřejmě neviděl, jaké záběry mladému švédskému rozhodčímu na monitor poslali. Vždy se ale posílá ten nejlepší možný záběr, který vás má přesvědčit, že jste udělal chybu, kterou je potřeba napravit.

Ukázali jsme kvalitu. V týmu dřímá nějaký potenciál, musíme to dál prodávat, hodnotí účinkování v Evropské lize Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

Zkusím trochu oponovat. Nemělo by být trendem chránit zdraví hráčů před nebezpečnými, byť nechtěnými zákroky?

Je dobře, že přicházejí od novinářů a fanoušků takové otázky. Ale zeptám se jinak: Chtěla fotbalová veřejnost, aby se tahle situace řešila? Bylo to tak skandální, že se čekalo, že do toho VAR vstoupí? U monitoru hlavní rozhodčí nestrávil chvilku. Nemám ten výraz rád, ale z řeči těla jsem poznával, že ani on moc nevěří tomu, jak rozhodl.

Co se vám ještě honilo hlavou?

VAR měl přinést minimum intervence a maximální prospěch pro fotbal. Nejsem přesvědčený, že došlo k naplnění této podstaty. Vyloučení bylo zbožné přání snad jen kapitána AC Milán. Po zákroku to vypadalo, že pomalu přijde o nohu, ale za chvíli koukal do monitoru a společně s trenérem vytvářel psychologický nátlak na rozhodčího.

O půli jsme si v kabině řekli, že se semkneme a budeme hrát pro lidi. Chtěli jsme pro fanoušky aspoň vstřelit gól, říká Jindřich StaněkVideo: Sport.cz

Nežijeme v dokonalém světě. Uvědomuje si sudí, že se může přiklonit na stranu evropského velkoklubu?

Řeknu to na rovinu, nebudu se schovávat. Rozhoduje i politická síla, platí to na mezinárodním poli i v českém prostředí. Umím si představit, že švédský rozhodčí při poslání k monitoru už přemýšlel, že nebude odporovat doporučení VAR. Je to psychologický tlak na rozhodčího, kdy má rozhodnout také ve prospěch ekonomicky silné fotbalové asociace. Zopakuju, že původní rozhodnutí nebylo skandální, podle mě nevyžadovalo zásah VAR.

V Edenu jste nebyl rozhodně sám s takovým názorem.

I s menším odstupem to beru jako obrovské zklamání. Věděl jsem, že když bude tým poslán do deseti, nebude schopen adekvátně ovlivnit výsledek dvojutkání. Nebyla to oslava fotbalu, ale významné oslabení týmu proti velkoklubu s velkou kvalitou. Připomnělo mi to utkání Plzně s Barcelonou, které se také hrálo na stadionu Slavie. Tam také nastalo vyloučení Čišovského po zákroku na Messiho. Dokážu pochopit, že šlo o zjevný přestupek, ale vyloučení hru výrazně ovlivnilo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články