Hlavní obsah

Neporazitelný, takový je zatím Eindhoven, soupeř Sparty

PRAHA

Dokázali v minulosti vyhrát Pohár UEFA i PMEZ, ve čtvrtek nastoupí fotbalisté PSV Eindhoven na Spartě. Na to, že při losu skupin Evropské ligy byli nasazeni do prvního koše, nejsou zase až tak velkým strašákem. Ale pozor, ze všech účastníků soutěže má vedoucí tým nizozemské ligy za Brémami, Villarrealem a AS Řím čtvrtý nejvyšší klubový koeficient.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Po postupu přes Maribor čeká Romana Hubníka a spol. mnohem těžší soupeř - Eindhoven.

Článek

Letenské čeká ostrý start do Evropské ligy, inovované podoby bývalého Poháru UEFA. Fotbalisté Eindhovenu totiž zatím nejsou k poražení. Vedou nizozemskou ligu, v této sezóně ještě neprohráli ani jeden ze dvanácti soutěžních zápasů a ve všech čtyřech pohárových duelech vyhráli shodně 1:0... Ve třetím předkole vyřadili Černo More Varna a v play off izraelský tým Bnei Jehuda.

„Ještě v minulé sezóně hrál soupeř Ligu mistrů, což mluví za všechno,“ upozorňuje sparťanský trenér Jozef Chovanec, který v letech 1988 až 1991 působil v Eindhovenu jako hráč. „Při losu jsem na to ani nemyslel, ale nějaké kontakty tam samozřejmě mám.“

Trochu nostalgie však kouč přece jen pocítí. "Roky v Eindhovenu byly skvělé, ledacos jsem se naučil i od kouče Guuse Hiddinka. Toho jsem pak porazil, když vedl mužstvo Korejské republiky. Holanďané dali světovému fotbalu skvělé hráče i výborné trenéry,“ poukazuje Chovanec.

Zatímco v minulé sezoně skončil PSV v domácí soutěži až čtvrtý a v Lize mistrů obsadil poslední místo ve skupině, nový ročník začal raketově. „Přesto není důvod, aby se ho Sparta bála. Pokud se přiblíží svému výkonu z domácího utkání s Panathinaikosem, má velkou šanci Eindhoven porazit,“ věří záložník Michal Švec, legionář z nizozemského Heerenveenu.

Letenští se chystají na špičkového protivníka

Dalšími účastníky skupiny K jsou FC Kodaň a Kluž, takže PSV je hlavním favoritem na jedno ze dvou postupových míst. „Strašně se na zápasy s Eindhovenem těším, především na utkání na jeho hřišti. I z televizních záběrů bylo jasné, že tam pokaždé panovala skvělá atmosféra,“ líčí záložník Kamil Vacek. „Eindhoven sice teď nezáří tolik jako dřív, ale pro mě je to pořád špičkový klub,“ přidává se reprezentační obránce Roman Hubník.

Eindhoven o víkendu vyhrál 3:0 nad Rodou Kerkrade. Branky vstřelili maďarský záložník Dzsudzsák, Bulhar Manolev a středopolař Bakkal. PSV nastoupil v této sestavě: Isaksson - Pieters, Oojier, Simons - Engelaar, Affelay (36. Toivonen), Dzsudzsak (85. Reis), Manolev - Lazovič, Koevermans (83. Wuytens), Bakkal.

Sparta se tentokrát bude muset obejít bez Chorvata Pamiče, který má pohárové stop za žluté karty. Na levém kraji obrany tak zřejmě nastoupí Rakušan Hoheneder, kterého na tomto místě trenéři zkoušeli v pohárovém duelu v Ústí nad Orlicí.

Reklama

Související témata: