Hlavní obsah

Omráčený Coufal, Souček jako falešný gólman. Bojovnost ale West Hamu nepomohla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že by snad do čtvrtfinálové Evropské ligy na půdě Leverkusenu nedali všechno? To ani náhodou. Srdnatý výkon fotbalistů West Hamu, který osobitě demonstrovali i Vladimír Coufal s Tomášem Součkem, ale vedl k porážce 0:2. A pořádně zapeklité pozici do odvety, která je na programu za týden. „Soupeř dosahuje úrovně, na které zatím nejsme,“ smutnil trenér David Moyes.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Vladimír Coufal děkuje fanouškům.

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje) - „Je to tým, který bude příští sezonu hrát Champions League. Musíme si uvědomit, jaké kvalitě jsme čelili,“ dodal Moyes.

Ve fotbale jde ale leccos dohnat důrazem. Bojovností až za hranu sebeobětování. Jenže i když obojí Coufal se Součkem předvedli, nestačilo to.

Pravý bek Kladivářů neúnavně dřel, jak je jeho zvykem. Snažil se předskakovat soupeře, nedat jim ani centimetr prostoru. Jednou tak vehementně, že z toho slabším povahám v napěchované BayAreně možná zatrnulo.

Ještě za bezbrankového stavu centroval z levé strany domácí wingbek Alex Grimaldo. Namísto do šestnáctky ale balon napálil jen Coufalovi do spánku. Obránce West Hamu se v mžiku ocitl na zemi a seběhli se k němu lékaři.

Aby také ne, když Grimaldo má v noze dynamit…

S podobnou urputností bránili Kladiváři po celý zápas. Dvaaosmdesát minut prakticky jen bránili. Drželi bezbrankový stav. Pak ale kapitulovali.

Vypadalo to na relativně příjemný, jednobrankový rozdíl do odvety. Těsně před koncem řádné hrací doby navíc Souček zaskočil za skvěle chytajícího gólmana Lukasze Fabiańského a vykopl takřka gólovou střelu Jonathana Taha z brankové čáry. 0:1 z Leverkusenu, na tom se dá stavět!

Jenže jak bývá zvykem, družina Xabiho Alonsa přidala jeden gól v nastavení. A West Ham musí za týden mužstvo, které v sezoně dosud neprohrálo, pro dovedení dvojzápasu do prodloužení porazit o dvě branky.

„Bude potřeba opravdu výjimečný výkon. Ale nikdy nevíte, co se může stát. Do příštího týdne sesbíráme všechny síly a využijeme podporu domácího prostředí,“ myslí si Moyes. „Doma jsme silní,“ burcuje brankář Lukasz Fabiański.

Výhodou pro Kladiváře může být, že s otáčením vývoje dvojutkání proti německému týmu mají čerstvé zkušenosti.

Jak čerstvé? Jen měsíc staré.

V prvním zápase osmifinále Evropské ligy podlehli Freiburgu 0:1. Doma soupeře vyprovodili z Evropy bůrem.

Jenže Freiburg není Leverkusen. A tak je záhodno se uchýlit k postranním taktikám.

Vždyť Leverkusen může v neděli výhrou nad Brémami získat první bundesligový titul v klubové historii. To by stálo za oslavy, ne?

„Cuf (Vladimír Coufal) mi říkal, ať si dáme pár piv a v odvetě jsme vláční,“ smál se brankář vítězného celku Matěj Kovář.

No, proč to alespoň v žertu nezkusit. Vláčný Leverkusen po bujarých mistrovských oslavách by byl rozhodně spíše k poražení než současná mašina.

Reklama