Hlavní obsah

Ostuda na evropské scéně, Liberec promrhal náskok a prohrál po penaltách

LIBEREC

Fotbalisté libereckého Slovanu totálně propadli v odvetě 3. předkola Evropské ligy, promrhali náskok 3:0 z úvodního duelu a s Dinamem Bukurešť nakonec vypadli po penaltách. O tom, že pouť Severočechů Evropou skončí takhle brzy rozhodl rumunský celek vítězstvím na pokutové kopy v poměru 9:8.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Marcel Gecov z Liberce (vpravo) napadá Adriana Cristeu z Dinama Bukurešť.

Článek

Zkušený kouč domácích Ladislav Škorpil dobře věděl, proč před zápasem tvrdil, že budou hosté ve výhodě, protože nemají co ztratit. Hráči Slovanu, vědomi si vysokého náskoku 3:0 z úvodního duelu, měli totiž v úvodu velký problém podržet míč na svých kopačkách. Když se k tomu připočítala i nepřesná hra, vyústila z toho hned vedoucí branka Dinama Bukurešť, a to už ve 4. minutě. Za vápnem domácích se dostal k míči Andrei Cristea a střelou po zemi překonal brankáře Hauzra.

Po chvíli se ale osmělili i Severočeši. Ve 14. minutě si na Dočkalův roh dobře naběhl Vulin, jenž hlavičkou gólmana Dinama Matacheho již překonal, z brankové čáry ovšem míč vykopl Kone. Uběhla první půlhodina a Liberec se dostal do soustavnějšího tlaku. Liška z levé strany dvakrát hledal centrem Keriče, ani jednou z dobře vyhlížejících šancí ale branka nespadla.

Rumunské Dinamo i nadále dokazovalo, že do Česka nepřijelo odvetu jen dohrát. Každý výpad hostů znamenal pro domácí velké nebezpečí. Například ve 36. minutě se před Hauzrem ocitl zcela neobsazený Bostina, a domácí mohli děkovat jen pomeznímu, že zvedl praporek za míč v zámezí z předešlého centru. A Liberec si dál koledoval. Před koncem první půle Vulin na hranici vápna fauloval, přičemž Zicu z následné standardky nastřelil břevno.

Drama až do penalt

Vynervované fanoušky domácích mohl brzy po změně stran uklidnit Gebre Sellasie, jenž po závaru z rohu tečoval Gecovovu střelu. Jeden z obránců hostí, postavený u pravé tyče, ale opět vykopl míč z brankové čáry. Stejně jako v první půli byli hosté nebezpeční při každém přechodu do útoku. V 56. minutě chyběly Motiho hlavičce jen centimetry. O minutu později ale hosté udeřili podruhé. Po levé straně se ve vápně Severočechů prosadil Niculae a Hauzr jeho prudko střelu neudržel.

V 65. minutě se do role hrdiny postavil domácí Hauzr. Parádní střela Adrian Cristea z dvaceti metrů mířila do šibenice, domácí gólman však zaplachtil vzduchem a míč vyrazil. Obdobná situace se opakovala v 73. minutě. Hauzr opět famózně zneškodnil pokus Bostiny. Když už se Liberci trochu podařilo zklidnit hru, udeřili hosté potřetí. Liberecký gólman tentokrát neudržel střelu hostů, k míči se protlačil Niculae a svou druhou brankou vstřelil kýžený třetí „vyrovnávací“ gól. Přišlo tedy prodloužení.

V něm byli domácí o poznání aktivnější. Přesto se Škorpilovým svěřencům nedařilo udělat ten poslední krok - vstřelit branku. Unavení hosté se zatáhli na svou polovinu a nechali Severočechy hrát. Ve druhé půli nastavení nastřelil po rohu domácí Vulin dokonce tyč. Slovan v tu chvíli hosty na svou půlku vůbec nepouštěl. Při akcích domácích měli Rumuni nejednou kopu štěstí, a tak zápas dospěl do penaltového rozstřelu. V nich byli nakonec šťastnější hosté.

FC Slovan Liberec - FC Dinamo Bukurešť 0:3 (0:1), na penalty 8:9
Branky: 4. Cristea Andrei, 57., 83. Niculae. ŽK: Čorič, Vácha, Blažek - Moti, Diabate, Niculae, Vulin. Rozhodčí: Yefet, Shteif, Davidy (IZR). Diváci: 5490
Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Dočkal, Gecov, Čorič (88. Papoušek), Liška - Nezmar (62. Vácha), Kerič (74. Blažek)
Bukurešť: Matache - Molinero, Grigore, Moti, Diabate - Zicu, Kone, Bostina, Cristea Andrei (76. Niculescu) - Danciulescu (46. Niculae), Cristea Adrian (65. Torje)

Reklama

Související témata:
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.