Hlavní obsah

Padá nám štěstí, řekl si při dešti Kuchta. Gól věnoval manželce a dceři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádkové dny prožívá útočník fotbalové Sparty Jan Kuchta. Čerstvé narození dcery Emilly oslavil postupem do osmifinále Evropské ligy přes Galatasaray Istanbul, což sám stvrdil poslední brankou na 4:1. „Gól věnuji manželce a dceři. Po porodu jsem s nimi strávil každý den. I před zápasem jsem u nich byl. Jsem rád, že mi Qazim Laci přihrál před prázdnou bránu,“ zářil šťastný Kuchta.

Jan Kuchta věnoval gól manželce a dceři. Když ráno začalo pršet, věděl jsem, že nám padá štěstí.Video: Sport.cz

 
Článek

Proti tureckému sokovi ze sebe vydal veškerou svou energii. V posledních minutách bylo na Kuchtovi znát, jak ho každý pohyb bolí. „Už jsem šlapal vodu. Pět minut před koncem mě začalo píchat v podbřišku. Měl jsem toho plné kecky, protože to bylo náročné utkání. Ale s Lacim jsme to vyřešili excelentně, pak už to nešlo nedat,“ vyprávěl blonďatý forvard Letenských.

Trefil se už v první půli, maličko si zajuchal, ale branka kvůli jeho ofsajdovému postavení neplatila. Asistent rozhodčího hned mával a VAR tento verdikt posvětil. „Byl jsem smutný. Díval jsem se na Sáncheze, chtěl jsem si to pohlídat. Myslím, že první dotek jsem si dal skvělý, a prudkým zakončením jsem pak asi Musleru překvapil. Ale neskládali jsme zbraně a v nastoleném trendu jsme jeli i po přestávce,“ zmínil Kuchta.

Na hřišti musel zůstat do posledního hvizdu, protože trenér Sparty Brian Priske v průběhu druhé půle využil všechna tři okna pro střídání. Týmu se snažil pomoct neustále. Přijímal přihrávky, držel míč, jel do vyčerpání. „Měl jsem toho plný brejle, ale viděl jsem, že mančaft potřebuje uklidnit. Nikam jsem se nehnal, čekal jsem na spoluhráče, až mě doběhnou,“ popisoval sedmadvacetiletý útočník.

Nevím, co tam rozhodčí kontroloval, věřil jsem, že gól bude, říká Lukáš Haraslín a chválí Tuciho za famózní přihrávkuVideo: Sport.cz

Hned od rána cítil, že může jít o velký sparťanský den. „Když ráno začalo pršet, říkal jsem, že nám padá štěstí. Cítil jsem se dobře. Nepochyboval jsem o tom, že bychom to mohli zvládnout, i když nám chyběli tři důležití hráči. Myslím, že každý, kdo nastoupil, ukázal, že je právoplatným členem kádru,“ liboval si Kuchta.

Postup přes slavný turecký klub ho vybudilo natolik, že se před fanoušky radostně odvázal, když mu z legrace skandováním připomněli reprezentační flám v olomouckém klubu Belmondo. Na nějaké hýření ale nyní nemá pomyšlení, Sparta sviští v rytmu anglických týdnů, ani narození dcery zatím nestihl oslavit.

„Ještě jsem to neoslavoval ani doma, ani s klukama, protože na to nebyl čas. S klukama (z týmu - pozn. aut.) máme něco naplánované. S rodinou to bude nejspíš na etapy, protože tchán (šéf fotbalové Boleslavi Josef Dufek - pozn. aut.) je totiž v Rijádu na dostizích. Ale užijeme si to,“ uvedl Kuchta.

Slovutný Galatasaray podle něj nebyl nejlepším soupeřem, se kterým se v aktuálním ročníku Evropské ligy Sparta poměřila. „Do útoku mají hvězdné hráče, ale do obrany se jim moc nechce,“ vnímal Kuchta.

„Když jsme na ně nalezli, pomohli si dlouhým nákopem. Měli jednu šablonu, kdy to přehráli na jednoho beka a pak na Icardiho, který to sklepnul. Na tohle jsme byli připravení. V tomto ohledu to byl asi nejslabší soupeř, Betis nebo Rangers byli v téhle fázi vyspělejší. Byli disciplinovaní v obraně i v útoku,“ dodal sparťanský forvard.

Ukázal český mistr, že je připraven na Ligu mistrů? Vždyť Galatasaray ji na podzim hrál a v základní skupině za sebe odsunul Manchester United. „Myslím, že máme ještě čas a kus práce před sebou. Galatasaray ukázal ve skupině, že fotbal hrát umí. Ale Evropská liga se s Ligou mistrů nedá absolutně srovnat. Jsem rádi, že jsme v Evropské lize, třeba bude další krůček Liga mistrů, ale to je ještě daleko,“ přemítal Kuchta.

Teď vyhlíží páteční los, který přisoudí Spartě soupeře pro osmifinále. Bude jím Leverkusen, West Ham, Liverpool, Atalanta Bergamo, Brighton, Rangers, nebo Villarreal. „Nechám se překvapit. Přál jsem si po postupu ze skupiny Galatasaray, což se mi splnilo. Teď si nevybereme,“ uzavřel Kuchta.

Reklama