Hlavní obsah

Emoce na Letné. Kung-fu kop do Ryneše, strkanice mezi fanoušky i klidný pochod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velké emoce doprovázely závěr odvety play off fotbalové Evropské ligy mezi Spartou a tureckým Galatasarayem. Vše vyústilo až v hromadnou šarvátku po konečném hvizdu. Turci, kteří ztratili jednobrankový náskok z domácího klání a po prohře 1:4 v Evropě končí, nesli vyřazení hodně těžce. To samé platí i o fanoušcích na tribunách. Naopak trenér Sparty Brian Priske brečel štěstím.

Emoce na Letné. Šarvátka v závěru zápasu s Galatasarayem. Co k ní řekli hráči Sparty? Video: Sport.cz

 
Článek

Jakmile sudí Anthony Taylor naposledy foukl do píšťalky, propukla na Letné obrovská euforie. Na podobný zápas čekali příznivci Pražanů několik let.

Prvotní radost ale narušila hromadná strkanice mezi střídačkami. Zapojili se téměř všichni. „Nevím, co se stalo. Omlouvám se, ale netuším, co potyčku způsobilo,“ komentoval Priske. Televizní kamery ukázaly moment, jak jeden ze členů realizačního týmu Galatasaraye po slovní přestřelce kung-fu kopem zaútočil na Matěje Ryneše, který v odvetě stál kvůli červené kartě z prvního duelu.

Ryneše musel odvést stranou asistent Lukas Babalola. Strkanice ještě chvíli pokračovala, po několika desítkách sekund se ale situace uklidnila a sparťané vyrazili slavit s fanoušky. Podle některých aktérů rozdmýchal incident videotechnik hostí, jenž se celý zápas navážel do lavičky Sparty.

„Těžko se mi mluví. Měl jsem menší spor s trenérem Galatasaraye. Říkal jsem mu, že gólman Muslera zdržoval za stavu 1:1. To je fotbal, oni zdržovali, když byl výsledek pro ně. Náš Peter Vindahl zdržoval, když to bylo 3:1. Říkal jsem, že to je stejné. Trochu na mě naběhl, ale v pohodě jsme si to po zápase vydiskutovali. Podali jsme si ruce, byl tam vzájemný respekt,“ nastínil křídelník Sparty Lukáš Haraslín.

„Chci se omluvit za situaci po utkání. Nebylo to hezké, podobné věci by se dít neměly. Během utkání ke mně přistoupil Haraslín, ale vyříkali jsme si to, podali si ruce a pogratuloval jsem mu k postupu,“ potvrdil trenér istanbulského celku Okan Buruk.

Také na tribunách panovala s blížícím se koncem utkání nervózní atmosféra. Docházelo ke slovním i fyzickým konfliktům, stěna mezi sektorem hostí a domácími příznivci si nevyslechla hezká slova.

Do té doby vše probíhalo relativně bez problémů. Jen někteří fanoušci z Turecka se za každou cenu chtěli dostat na utkání, zkoušeli obelstít pořadatele falešnými lístky nebo se procpat skrz turniket s tím, kdo měl regulérně zakoupenou vstupenku.

Fotbalisty Galatasaraye přijela podpořit velká skupina fanoušků. Pochod na stadion proběhl v kliduVideo: Pavel Jaňurek, Sport.cz

Na vyprodaném stadionu byla jinak bouřlivá atmosféra, oba kotle podporovaly fotbalisty na trávníku ze všech sil. Sparťané ukázali i dvě chorea, Turci se snažili získat si prostor pomocí bubnů.

Ještě před zápasem uspořádali fanoušci Galatasaraye tradiční pochod. V 18:15 se vyšlo pod dohledem policie a těžkooděnců ze Staroměstského náměstí, během cesty odpálili několik dělobuchů a světlic. Přes den zaplnili hospody v centru, jinak byl průběh akce pokojný.

„Působili sebevědomě, často se fotili. Užívali si kultury, ale jakmile vyrazili, stali se z nich staří dobří fanatici. Jeden muž s dresem Sparty se pak dostal do ohniska pochodu, ostatního ho ale přijali v pohodě a šlo spíše o úsměvný moment,“ popisuje reportér Sport.cz Tadeáš Říha, který vše detailně sledoval.

„Hrálo se o postup v Evropské lize. Byl to vyhecovaný zápas, ale až na závěrečnou potyčku to bylo v rámci normy. To se stává, ale myslím, že nikdo neudělal nikomu nic zlého. respektuji každého trenéra, každého hráče,“ zhodnotil Haraslín.

Nejen on pak po utkání sledoval, jak Priske brečí dojetím. Poslouchal, jak fanoušci připomínají průšvih Jana Kuchty při reprezentačním srazu a návštěvě olomouckého klubu Belmondo. Na Letné zkrátka byly k vidění všechny druhy emocí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.