Hlavní obsah

Po poločase hrůzy na sebe řvali. Dorazí teď na oslavu sparťanů i Rosický...?

Praha

Thriller, na jaký nikdy nezapomenou. Ještě v průběhu prvního poločasu propadli zoufalství, postupně se přece jen zvedli - a když už se chystali slavit, v posledních sekundách nastavení málem o postup přišli... „Mám krásný zážitek na celý život. Budu vzpomínat na to, jak jsme dali třetí gól a Letná málem spadla,“ líčí brankář Tomáš Koubek. Fotbalisté Sparty nakonec Sönderjyske udolali 3:2 a v základní skupině Evropské ligy se utkají s Interem Milán, Southamptonem a Hapoelem Beer Ševa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Brabec (nahoře) a Costa oslavují. Sparta jde přes Sönderjyske v Evroské lize dál.

Článek
Fotogalerie

Podobnou divočinu už by si příště odpustili. Chtěli mít odvetu play off pod kontrolou, místo toho ještě během první půle prohrávali 0:2. Vzhledem k bezbrankové plichtě venku tak museli vstřelit tři góly.

„Museli jsme hrát bez Dočkala, který je pro nás naprosto klíčový, pokud jde o zakládání a vedení útoku. Bez něj všichni jen čekali, kdo si míč vezme. A co jsme vymysleli před inkasovanými góly, to bylo nehorázné," kroutí hlavou trenér Zdeněk Ščasný.

Není divu, že o přestávce byla v kabině bouřka. „Nic příjemného. Malinko jsme si na sebe pořvali, ale to je potřeba. Byl to spíš poločas hrůzy. Zvýšil se hlas, řekli jsme si, že hru zjednodušíme, vylezeme na ně a nedáme jim ani metr. Že za tím prostě půjdeme," líčí Josef Šural rušnou pauzu.

Koubek přispěl klíčovým zákrokem

Klíčové pro Spartu bylo, že Lafata těsně před přestávkou vstřelil kontaktní gól. Když pak právě Šural během druhé půle vyrovnal, byl postup blízko. V 79. minutě však musel favorit přečkat další pohromu - gólman Koubek vytasil skvělý zákrok proti tutové hlavičce Dal Hendeho.

„Zápas píše nějaký příběh a já jsem čekal na zákrok, který týmu pomůže," říká brankář skromně. „Jednoznačně klíčový zákrok v dané pasáži zápasu," chválí ho kouč Ščasný.

V 85. minutě se z lavičky zvedl žolík Brabec, nasprintoval do vápna a po 16 sekundách a dlouhém Frýdkově rohu otočil skóre na 3:2. Letenský thriller však ještě nebyl zdaleka u konce, zdaleka to nemusel být gól vítězný a postupový. V poslední minutě nastavení totiž přiběhl do sparťanské šestnáctky brankář Skender, v poslední zteči přiťukl hlavou míč zcela volnému Uhremu - a ten branku jen o vlásek přestřelil...

Po postupu tlak opadne

„Ani jsem nepostřehl, že tam je i gólman. A vůbec nevím, kudy tam vylezl... Útočník pak naštěstí přestřelil. Štěstí stálo při mně," popisuje Koubek.

Až pak se po infarktové koncovce mohlo na Letné začít slavit. Ostuda přitom byl tak blízko.

„Vyřazení by spíš byla strašná škoda. Ale nepřipouštěli jsme si to, do poslední chvíle věřili a vyplatilo se nám to," ujišťuje Šural.

„Postup nám pomůže, jasná věc. Z týmu může spadnout obrovský tlak, který na nás byl vyvíjený ze všech stran. Je to důležité pro celou Spartu, sám si nedokážu představit, co by se dělo, kdybychom v Evropské lize nebyli," poukazuje Koubek. „Teď nás čeká šest krásných zápasů a chceme pokračovat na vlně, na které jsme v lize. Abychom vítězili a sbírali body," přeje si.

Ščasný čeká na dva Čechy ze zahraničí

Další hrdina Jakub Brabec je na odchodu do Anderlechtu Brusel. Trenér však na druhou stranu očekává i nové tváře.

„Myslím si, že ještě posílíme. Některá jednání měla zpoždění, protože jsme nevěděli, jestli se do Evropské ligy dostaneme. Nechci říct, že to byla podmínka těch hráčů. Věřím, že dva přijdou," avizuje Ščasný a dodává: „Myslím, že to budou Češi ze zahraničí."

Není tajemstvím, že Sparta usiluje o návrat útočníka Václava Kadlece z Dánska. A také v druhém případě by mohlo jít o návrat na Letnou, dokonce ještě větší. Kapitán národního týmu Tomáš Rosický, naposledy hráč Arsenalu, by ho údajně mohl oznámit ještě do konce srpna...

Reklama

Související témata: