Hlavní obsah

Policie v Plzni ve čtvrtek řešila kvůli fotbalu sedm výtržností

Celkem sedm případů výtržností před fotbalovým utkáním Evropské ligy a po něm řešili ve čtvrtek policisté v Plzni. V šesti případech šlo o Belgičany a v jednom o Plzeňana. Na odvetu třetího předkola s domácí Viktorií (2:1 po prodl.) přijelo do Plzně podle policie i zástupců města více než 1500 příznivců Royalu Antverpy. Jeden cizinec zůstává v policejní cele, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Fanoušci Antverp vytvořili v Plzni od začátku zápasu bouřlivou atmosféru. Na jeho konci pak také mohli slavit postup.

Článek

"Před utkáním (začalo ve 20:00) jsme zadrželi čtyřiadvacetiletého cizince, podle všeho se dopustil trestného činu výtržnictví, neboť vhodil dýmovnici se svítícím efektem na čtyřčlenné družstvo policistů na koních z Prahy," uvedla.

Díky včasné reakci dvou členů, kteří se rychle rozestoupili, nezasáhl policisty ani koně. "Řešíme ho ve zkráceném přípravném řízení (do 48 hodin), je v cele," dodala mluvčí. V Dřevěné ulici házeli cizinci dýmovnice, ale nikoho nezranili. Policie vše natočila na kamery a záznamy vyhodnotí.

Po zápase se fanoušci na náměstí a v Martinské ulici dopustili přestupků proti veřejnému pořádku tím, že rušili noční klid. "Zajistili jsme pět cizinců a jednoho Čecha. Vše bylo vyřešeno v přestupkové rovině příkazem na místě a hned jsme je pustili," uvedla mluvčí.

Před půlnocí už byl v Plzni klid. Po utkání odjela část fanoušků autobusy a auty zpět do Belgie, část jich zůstává v hotelích a penzionech v Plzni.

Kordon policistů odvedl kolem 18:00 z náměstí ke stadionu zhruba 1500 fanoušků, které kvůli pyrotechnice pečlivě lustrovala ostraha. Podle zasahujících policistů by to měl být zatím největší pochod fanoušků, který v Plzni při mezistátních zápasech doprovázeli. Lístek měla necelá tisícovka cizinců. Ti, kteří se na zápas nedostali, zůstali po městě a v restauracích. Po utkání už šli fandové ze stadionu sami bez doprovodu.

V Plzni kvůli fotbalovému utkání zasahovalo přes 100 policistů a strážníků. Nad městem létal vrtulník, policisté měli k dispozici i takzvaný schengenbus a mobilní monitorovací centrum. K žádnému zranění nedošlo.

Reklama

Související témata: