Hlavní obsah

Porazili jsme velký tým v plné palbě, oceňuje Bořil. Přitom se bál, že bude mazec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Déle než dva roky si musel počkat, než v evropských pohárech zase mohl nastoupit v základní sestavě fotbalové Slavie. Objevil se v ní v pravou chvíli. Sešívaní v Evropské lize porazili AS Řím 2:0 a mají jistotu, že na jaře budou pokračovat minimálně v Konferenční lize. Slavný soupeř přitom nasadil většinu ze svých zdravých největších hvězd. „Je vždy lepší, když takové týmy hrají v plné palbě. Fantastický zápas s výbornou kulisou. Zkrátka zápas, jak má být,“ cení si kapitán Jan Bořil.

Užil si to! Že nastoupím, jsem se dozvěděl večer před zápasem a překvapilo mě to, přiznává Jan Bořil.Video: Sport.cz

 
Článek

Můžete být pyšní. Velkou výhrou jste si zajistili jarní účast v pohárech.

Krásný pocit. Věděli jsme, proti komu stojíme, chtěli jsme odčinit porážku z Říma. Podařilo se. Koukali jsme na spoustu videí a z taktického hlediska podali výborný výkon. Zaslouženě jsme vyhráli.

Trenér Trpišovský po porážce s Plzní žádal větší emoce a nasazení. Právě vy jste po celý zápas mužstvo i fanoušky hecoval.

Potřebovali jsme, aby nás fanoušci hnali kupředu. My jim zase chtěli dát možnost, aby nás mohli ještě víc podporovat. V utkání bylo všechno. Fanoušci buráceli, góly jsou pak odměnou.

Čekal jste, že soupeře až tak přehrajete?

Vycházeli jsme z prvního zápasu. Věděli jsme, že když budeme více na balonu, Řím bude nervózní, což se potvrdilo. Tušili jsme, kde udělají chybu, a využili jsme jí. Z taktického hlediska jsme hráli famózně.

Když je nejhůř vyjedou z Blaníku čeští hráči a vytáhnou emoce nahoru, měl radost Jindřich Trpišovský a děkoval Mourinhovi. Video: Sport.cz

A co váš velký návrat na evropskou scénu?

Ani nevím, jak dlouhá doba uběhla. Že nastoupím, jsem se dozvěděl večer před utkáním. Překvapilo mě to, ale byl jsem šťastný. Chci hrát každý zápas, zvlášť takhle velké a na domácí scéně. Ohromně jsem si to užil. Zaslouženě jsme vyhráli.

Když jste se po dlouhodobém zranění vracel, pomýšlel jste ještě vůbec na podobnou výhru s takovým soupeřem?

Soustředil jsem se hlavně na to, abych se vrátil. Byl jsem trpělivý, trenéři i kluci v kabině mi obrovsky pomohli. Pracoval jsem na sobě. Někdy člověk odehraje dobré i špatné zápasy. Proti Římu se všechno sešlo a my to přetavili ve vítězství.

Rozčarovaný José Mourinho odchází ze stadionu v EdenuVideo: Sport.cz

Navíc vás může těšit, že vyhlášený kanonýr Lukaku se vůbec neprosadil.

Zavírali jsme ho, soupeř často hraje právě na něj. Lukaku je hrozně silný. Zdvojovali jsme ho, ztrojovali, proto se prakticky k ničemu nedostal. Zažil jsem ho v zápasech, kdy skóroval, takže vím, jaká je kvalita. Když pak na hřiště přišel taky Dybala, problesklo mi hlavou, že teď to bude mazec. Ale s kluky jsme si je zodpovědně pohlídali.

Výsledek jde do světa, vylepšili jste si sebevědomí, že?

Pro nás obrovské povzbuzení, budeme si více věřit. V neděli jsme na stejném trávníku prohráli s Plzní, v Evropě chceme nadále dokráčet co nejdál. Ukázali jsme, že na takové soupeře máme, že proti nim umíme hrát. Je to jen o hlavě.

Poprvé od návratu jste hrál wingbeka. Věřil jste, že vám sedne běžecky tak náročný post…?

U mě je to vždy padesát na padesát. Buď zahraju, nebo ne (smích). V každém zápase jsem pod tlakem, ale tak to zkrátka mám rád. Takhle vůbec nepřemýšlím. Kam mě trenér postaví, tam budu hrát. Kdyby na to přišlo, stoupl bych si i do branky. Trenéři mě znají, vědí, jaký jsem srdcař, že umím ostatní vyhecovat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.