Hlavní obsah

Prokletí, nikoli však náhodné. Slavia standardky bránit neumí, na což doplatila i s Rangers

Praha/Larnaka

Pro Slavii mrzutý gól, který v domácí pohárové konfrontaci s Rangers dostala. Trochu smolný, zčásti zrozený ze souhry okolností a nevyzpytatelných odrazů míče v Kolářově šestnáctce, nikoli však náhodný. Bránění standardních situací se totiž stalo pro mistrovský celek z Edenu prokletím, které mu na jaře komplikuje průběh většiny zápasů. Na domácí ligové scéně a teď i v pohárové Evropě.

Škoda. Za tu první půli jsme měli vytěžit víc než jeden gól, lituje Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

„Při analýze zápasů Slavie jsme přišli na to, že jestliže je v něčem zranitelná, pak právě při bránění standardních situací," prozradil kouč Rangers Steven Gerrard, že měl recept, jak a kde v prvním osmifinále Evropské ligy udeřit.

Analyzoval správně, recept pomohl jeho týmu k vyrovnání.

Tak jako pomohl v únorovém duelu 18. ligového kola Příbrami, která v poslední minutě po standardní situaci stav zápasu se Slavií srovnala a uhrála s ní remízu. Jako z něho profitovalo před necelými dvěma týdny Slovácko, jež ze standardek vstřelilo mistrovského celku z Edenu hned dva góly. Jako pomohl ostravskému Baníku, který rovněž po standardní situaci přivodil Slavii o víkendu obrovské nervy a strach o výhru, i když hrál de facto celý zápas jen v deseti.

„Gólů ze standardek dostáváme skutečně moc, i když se jejich bránění na tréninku pořád věnujeme a nacvičujeme ho," přiznával Lukáš Provod.

„Některé situace vyřešíme, jiné si nepohlídáme. Jako právě standardku s Rangers," byl si brankář Ondřej Kolář vědom, jaké komplikace inkriminovaný moment z 36. minuty čtvrtečního osmifinále jeho týmu způsobil.

„Nestihl jsem tam jít. Mohl jsem na něho skočit, z čehož by byla penalta a žlutá karta pro mě, což by znamenalo, že v odvetě chytat nebudu. Anebo čekat, že to nestihne."

Foto: David W Cerny, Reuters

Filip Helander z Rangers se raduje z gólu proti Slavii

Mladý Hagi ovšem balon před bránu poslat stihl, Helander vyrovnal a skotský celek si tudíž z Edenu odvezl jak remízu, tak gól ceněný vzhledem k pohárové matematice dvojnásobně.

A to všechno po standardní situaci, jejichž bránění Slavii na jaře nejde, což kouč Gerrard samozřejmě vypozoroval.

„Obecně z nich teď dostáváme více gólů, ale je těžké hledat pravou příčinu. Někdy jde o souhru okolností, jako třeba v ligovém utkání s Baníkem, kdy se míč nešťastně odrazil, Stronati stál ofsajdu, ale my si i tak dali vlastní gól. Anebo s Rangers, kdy jsme standardní situaci skoro ubránili, ale míč šel jinam, než původně putoval. A k tomu necháme nepokrytého hráče před prázdnou bránou," pochopitelně že i slávistický trenér rozebíral, proč je jeho tým při bránění standardek v poslední době tak zranitelný.

V odvetě bude hrát roli hřiště, co všechno nám dovolí, říká trenér Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„Buď prohrajeme hlavičkový souboj, nebo se míč odrazí do prostoru, kde nejsme. Anebo soupeř sehraje standardní situace tak skvěle, že se v podstatě ubránit nedají, jako se nám to stalo na Slovácku," nehledal Trpišovský vinu jen ve svých hráčích či snad brankáři Kolářovi, i když internacionál Pavel Kuka glosující zápas s Rangers v televizním studiu na situaci předcházející vyrovnávacímu gólu hostů reagoval věcně: „Vnímám to jako podcenění. Nevím, kam brankář vyrážel a v jakém tempu."

Ostatně, i rumunský internacionál Nicolae Stanciu označil inkasovaný gól za stupidní a přidal zajímavý postřeh.

„V předchozím zápase s Leicesterem jsme byli mnohem víc koncentrovaní, protože si každý myslel, že s ním prohrajeme. O to bylo utkání s Rangers pro nás těžší."

Těžší bude pro Slavii samozřejmě i odveta v Ibrox Parku. Zvláště, když si Gerrardův tým už vyzkoušel, co může od Pražanů čekat a ověřil si, že trenérova analýza byla správná, takže ví, kde a jak udeřit.

Reklama