Hlavní obsah

První porážka po roce, Leverkusen v boji o zlato selhal. Den blbec, smutnil kouč

Až do středy platilo, že naposledy prohráli soutěžní duel 27. května loňského roku. Pro první selhání v aktuální sezoně si vybrali nejhorší možný moment. Fotbalisté Leverkusenu ve finále Evropské ligy podlehli Atalantě jasně 0:3 a první prohrou po 51 zápasech přišli o šanci na treble. „Prostě jsme na to tentokráte neměli,“ přiznal kouč Xabi Alonso. Celý zápas za jeho mančaft odchytal Matěj Kovář. Krajané Adam Hložek s Patrikem Schickem naskočili z lavičky, ale průběh boje o zlato nezvrátili.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Čeští reprezentanti Adam Hložek (vlevo) s Patrikem Schickem po prohraném finále Evropské ligy

Článek

Na úctyhodnou sérii neporazitelnosti tak Leverkusen zářez s pořadovým číslem 53 nepřidá. „Šňůra je u konce. Musíme ale pogratulovat soupeři. Zasloužil si to, není třeba více dodávat,“ pravil Alonso.

„O sérii bez prohry nám ale nikdy nešlo. Že se nám zrovna ve finále nedařilo to, co nás zdobilo celou sezonu? To je fotbal,“ doplnil záložník Granit Xhaka.

Alonsův celek ovládl německou nejvyšší soutěž, Evropská liga byla ale nad jeho síly. Leverkusenu utkání nevyšlo. Hrdina vítězů Ademola Lookman se blýskl hattrickem, ofenzivní esa Alonsova výběru mlčela. „Asi to tak mělo být. Samozřejmě jsme neplánovali, že zrovna budeme mít den blbec, ale stalo se,“ mrzelo španělského trenéra.

Ano, den blbec. Lépe lze mdlý výkon Leverkusenu vystihnout jen těžko.

Jindy bezchybně vyladěná mašina dřela, zmohla se jen na mrzké tři střely na branku. Obrana naopak hořela. S gólovými ranami agilního Lookmana, který si z beků dělal trhací kalendář, mohl Kovář nadělat pramálo. „Nedokázali jsme se vyrovnat se spoustou obtížných situací. Hrát proti Atalantě je náročné. Její hráči rádi podstupují souboje jeden na jednoho, navíc v nich byli úspěšní a dokázali toho využívat,“ krčil rameny Alonso.

„Nešlo jen o taktiku. Byli lepší týmově i individuálně. Zrovna to vyšlo na finále, což vážně bolí,“ přiznal kouč Leverkusenu.

Teď musí doufat, že finálové trápení si jeho svěřenci neprodlouží do víkendu. V sobotu se totiž o německý pohár poperou s druholigovým Kaiseslauternem, kde působí český středopolař Filip Kaloč. „Z chyb se do té doby poučíme. Je fajn, že máme šanci na reparát,“ řekl Alonso.

Vysněný treble už Leverkusen nezíská, sezonu bez porážky také nedokončí. Ale dvě trofeje v jedné sezoně? To přece také nezní vůbec zle…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.