Hlavní obsah

Rasismus, rozhodla komise UEFA. Kúdela dostal vysoký trest, přijde i o EURO!

Aktualizováno

Tvrdý trest. Stoper fotbalistů pražské Slavie Ondřej Kúdela nesmí nastoupit v klubovém ani reprezentačním dresu v příštích deseti zápasech UEFA. Takový trest nad ním vynesla disciplinární, kontrolní a etická komise UEFA za verbální atak s rasistickým obsahem na finského legionáře ve službách Rangers Glena Kamaru v odvetném osmifinále Evropské ligy mezi skotským Glasgow Rangers a Slavií. Kamara má za napadení protihráče distanc na tři klubové zápasy v soutěžích UEFA.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Slávista Ondřej Kúdela během osudné konverzace s Glenem Kamarou z Rangers...

Článek

Pro slávistického stopera Ondřeje Kúdelu i pro jeho klub je to rána. Pro českou fotbalovou reprezentaci ale také. Verdikt tribunálu UEFA je tvrdý.

Za rasistický atak na finského legionáře v dresu Rangers Glena Kamaru v odvetném osmifinálovém duelu Evropské ligy v Ibroxu v Glasgowě má Kúdela zastavenu činnost na deset soutěžních zápasů UEFA.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Ondřej Kúdela a slávisté v tahanici s Glenem Kamarou z Rangers (druhý zleva).

V klubovém i reprezentačním dresu. Momentálně samozřejmě jen devět, neboť jeden už nuceně vynechal v Londýně v prvním čtvrtfinále s Arsenalem. Kúdela tak přijde o start na mistrovství Evropy, které na českou reprezentaci čeká v létě, a také o zbytek této a pochopitelně i část příští pohárové sezony Slavie.

Doufám, že nic podobného už nezažiju, říká po zápase na Rangers Jindřich TrpišovskýVideo: SK Slavia Praha

Jako důvod vysokého trestu uvádí ve svém verdiktu kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA rasistické chování Kúdely. Odvolává se přitom na šetření inspektora UEFA Antonia Garcii Alcaraze, který vyslechl i slávistického fotbalistu.

Přitom Kúdela dostal nejnižší možný trest ze sazebníku "rasistické chování." Podle paragrafu 14 disciplinárního řádu UEFA, který se zabývá urážkami rasy, barvy pleti, víry, etnického původu, pohlaví či sexuální orientace, je distanc na deset utkání na samé spodní hranici.

K incidentu došlo v samém závěru vyhrocené osmifinálové odvety v Glasgowě. Kúdela přiběhl ke Kamarovi, ústa si zakryl rukou a pronesl zlověstnou větu. Slávistický stoper tvrdí, že finského legionáře narozeného v Tampere v rodině ze Sierry Leone nazval „zas.aným chlapíkem", a popřel rasistický obsah svých slov. Glen Kamara naopak tvrdil, že ho Kúdela nazval „zas.nou opicí".

Kamarův spoluhráč Bongani Zungu Kúdelovu rasistickou urážku údajně slyšel, což měl potvrdit i vyšetřujícímu inspektorovi. Podle verdiktu disciplinární komise UEFA je zřejmé, že za pravdu bylo dáno Kamarovi.

Ten dostal distanc na tři utkání. Ovšem jen klubová, hraná v rámci soutěží řízených UEFA. Po zápase měl totiž Kamara v útrobách Ibroxu napadnout právě Kúdelu, zbít ho pěstmi a pak utéct. Alespoň tak zněla verze Slavie, kterou měl potvrdit přítomný delegát UEFA.

„Padesát minut po skončení utkání jsme šli na schůzku, o kterou nás trenér Rangers požádal. Žili jsme v tom, že Rangers chtějí za účasti zástupců UEFA situaci vyřešit. Jenže v tunelu se Kamara bez jediného slova vrhnul pěstmi na Kúdelu a pak utekl. Stál jsem dva metry od toho," svědčil o incidentu v Ibroxu trenér Pražanů Jindřich Trpišovský. "Přitom jsem myslel, že na schůzce padne alespoň něco o zranění Ondry Koláře," dodával.

Disciplinární komise UEFA útočníka Rangers Kemara Roofa za brutální faul na slávistického brankáře Ondřeje Koláře ve středu ovšem potrestala. Zastavila mu činnost na čtyři soutěžní zápasy. Rangers navíc za nevhodné chování mužstva dostali pokutu devět tisíc eur, což činí v přepočtu 234 000 korun.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Je podle vašeho názoru desetizápasový trest pro Ondřeje Kúdelu adekvátní?
ano
4,5 %
ne
95,5 %
Celkem hlasovalo 122639 čtenářů.

Reklama

Související témata: