Hlavní obsah

Skotský hon na Kúdelu. Při odchodu z Ibroxu i před hotelem, kde Slavia bydlela

Glasgow/Praha

Nejdřív záběry a snímky zkrvaveného obličeje Ondřeje Koláře. Po incidentu v útrobách Ibrox Stadia ovšem hotový hon na stopera Pražanů Ondřeje Kúdelu. Po utkání i poté před hotelem, kde našli Pražané v Glasgowě dočasný domov. Podle tvrzení kouče Rangers Stevena Gerrarda měl být totiž právě Kúdela rozbuškou, která po osmifinále Evropské ligy mezi jeho týmem a Slavií spustila celý incident. Už na hřišti výrokem s údajným rasistickým podtextem adresovaným Glenu Camarovi, finskému legionáři černé pleti narozenému v Tampere v rodině ze Sierry Leone, při němž si rukou zakrýval obličej.

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu KamaroviVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Doufám, že nic podobného už nezažiju, říká po zápase na Rangers Jindřich Trpišovský

Klubové vedení Slavie ovšem označilo toto nařčení za smyšlené a rázně se proti němu ohradilo. Nazvalo ho nechutným a připomnělo, že už zakladatelé Slavie vtiskli klubu barvy, kde bílá znamená čistotu sportovní myšlenky a čestného boje, kde protivník není nepřítel, ale uznávaný soupeř.

K tomu připomnělo, že Slavia je multikulturním klubem, který si zakládá na úctě k soupeři a vzájemném respektu lidí všech kultur.

Kúdela nařčení z rasismu rovněž rázně odmítl.

„Řekl jsem mu ,You're fucking guy‘. Bylo to řečeno v emocích po dvou červených kartách a řadě brutálních zákroků soupeře, ale naprosto odmítám rasismus," uvedl Kúdela poté, co se vrátil z antidopinkové kontroly, které se musel po utkání podrobit.

Nic platné to nebylo.

V Glasgowě se stal terčem, na který mířily objektivy fotoreportérů i kameramanů. Při odchodu ze stadionu ke klubovému autokaru, u hotelu rovněž.

Skotové na něho uspořádali přímo hon, jen aby ho zachytili. Aby mohli zdokumentovat, jaké následky na něm zanechalo napadení v tunelu ze hřiště, kde se na něho měl sápat Kamara se svými spoluhráči.

Podle některých zdrojů měl všemu dokonce přihlížet i Steven Gerrard, což ovšem trenér Rangers nepotvrdil, naopak označil veškerá tvrzení za lživá.

Nic nepomohlo ani to, že policie v Glasgowě dementovala původní noční informace, že se na ni kluby obrátily se žádostí o prošetření incidentů, k nimž během utkání a po jeho skončení došlo.

Podle krátkého policejního prohlášení, které cituje BBC, se na ni ale ani jeden z klubů neobrátil.

Iniciativy se proto chopila sama policie.

„Policejní úřad se obrátil na funkcionáře obou klubů s tím, že pokud obdrží jakékoli obvinění, dojde k jeho důkladnému vyšetření," praví se v prohlášení.

Reklama

Související témata: