Hlavní obsah

Slavia utrpěla debakl v boji o první místo. Podlehla i Sparta, bodoval jen Liberec

Praha
Aktualizováno

Zrychlený nahuštěný program pohárového podzimu skončil. Tři zástupci českého fotbalu dnes absolvovali závěrečný šestý díl skupinové fáze Evropské ligy. Slavia v Leverkusenu podlehla 0:4, debakl ji však o postup nemohl připravit. Se soutěží se loučící Sparta prohrála s AC Milán 0:1, rovněž končící Liberec remizoval s CZ Bělehrad 0:0 a jako jediný z českého tria přidal skromný příspěvěk do pohárového koeficientu. Slávisté mohou netrpělivě čekat na los úvodního jarního kola vyřazovací fáze, uskuteční se v pondělí ve švýcarském Nyonu. Hrát se bude v únoru.

Foto: Ina Fassbender, ČTK/AP

Slávisté Jan Bořil (vpravo) a Ondřej Kolář při utkání v Leverkusenu.

Článek
Fotogalerie

Hráči Slavie i Leverkusenu si už v minulém kole zajistili postup do jarní vyřazovací fáze, měli shodně 12 bodů a vzájemný duel určil vítěze skupiny C. Slavii by býval k prvenství stačil i bod. Ale dopadlo to hrozivě.

Pražané prohráli po čtyřech vítězných zápasech v soutěži. Za Bayer, v jehož dresu odehrál úvodní poločas český útočník Patrik Schick, se dvakrát trefil Leon Bailey a po změně stran jednou Moussa Diaby a Karim Bellarabi.

Slávisté, kteří do Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, si dosud v této sezoně evropských pohárů vydělali 11,2 milionu eur (téměř 295 milionů korun). Český šampion navíc ještě dostane prémii za klubový koeficient a další finance může získat v případě postupu ve vyřazovací části.

Třetí prohra v řadě

I Sparta zakončila působení ve skupině prohrou, o níž rozhodl ve 23. minutě Jens Petter Hauge. Snahu domácího týmu o vyrovnání zhatilo vyloučení stopera Dominika Plechatého v 77. minutě. Ve skupině H skončila Sparta třetí s šesti body za dvě výhry nad Celticem Glasgow, díky nimž vydělala 1,1 milionu eur (30 milionů korun).

Letenští, kteří prohráli třetí soutěžní zápas v řadě a sedmý z posledních deseti duelů, nastoupili oproti nedělnímu ligovému derby se Slavií s úplně jinou základní sestavou. Také Milán šetřil své největší opory.

Italský tým si výhrou na Spartě zajistil prvenství ve skupině H. Dosavadní lídr z Lille totiž prohrál 2:3 na hřišti Celticu a postoupil z druhého místa.

Odplata se nepovedla

Liberec nedokázal srbskému šampionovi oplatit debakl 1:5 z venkovního vzájemného duelu. Severočeši měli už před zápasem jistotu, že do jarní části nepostoupí a skončí na třetím místě tabulky.

Za Crvenou zvezdu nastoupil Guélor Kanga, který se představil v Česku poprvé od letního odchodu ze Sparty. Gabonský záložník v červenci ve finále domácího poháru proměněnou penaltou zařídil Pražanům výhru 2:1 v Liberci. Ten si zahrál skupinu evropských pohárů popáté v historii a postoupit dokázal jen v sezoně 2013/14. Tenokrát uhrál v šesti zápasech sedm bodů za dnešní remízu a dvě vítězství na posledním Gentem. Do skupiny Slovan prošel přes tři předkola kvalifikace.

Čtvrteční zápasy se kvůli protikoronavirovým opatřením hrály bez diváků.

Evropská liga - 6. kolo:
Leverkusen - Slavia 4:0
Branky: 8. a 32. Bailey, 59. Diaby, 90.+1 Bellarabi
Liberec - CZ Bělehrad 0:0
Sparta - AC Milán 0:1
Branka: 23. Hauge
Ostatní výsledky
Přehled účastníků úvodního kola vyřazovací fáze fotbalové Evropské ligy (první zápasy 18. února, odvety 25. února):
Nasazené týmy:
Z 1. míst v základních skupinách Evropské ligy:
AC Milán
Arsenal
AS Řím
Dinamo Záhřeb
Glasgow Rangers
Hoffenheim
Leicester
Leverkusen
Neapol
PSV Eindhoven
Tottenham
Villarreal
Z 3. míst v základních skupinách Ligy mistrů:
Ajax Amsterodam
Club Bruggy
Manchester United
Šachtar Doněck
Nenasazené týmy:
Z 2. míst v základních skupinách Evropské ligy:
Slavia Praha
Antverpy
Benfica Lisabon
Braga
Crvena zvezda Bělehrad
Granada
Lille
Maccabi Tel Aviv
Molde
San Sebastian
Wolfsberger
Young Boys Bern
Z 3. míst v základních skupinách Ligy mistrů:
Dynamo Kyjev
Krasnodar
Olympiakos Pireus
Salcburk
Losovat se bude v pondělí 14. prosince.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen