Hlavní obsah

Soupeř Slavie na předchůdce nenavazuje, hraje v Košicích a kanonýr má mít namířeno do Španělska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský fotbalový vicemistr. Mužstvo, které se překvapivě přetahovalo skoro až do samotného konce uplynulého ligového ročníku se šampionem Šachtarem Doněck o titul a nechalo za sebou ostatní soupeře včetně Dynama Kyjev. SC Dnipro-1 se postaví fotbalistům Slavie ve třetím předkole Evropské ligy, ukrajinský celek tam spadl po vyřazení ve druhém předkole Ligy mistrů od Panathinaikosu Atény. Sport.cz nabízí představení mladého klubu.

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Palacios z Panathinaikosu Atény (vpravo) a Vasyl Kravets z týmu Dnipro-1 v zápase 2. předkola Ligy mistrů.

Článek

Ano, mladého. Dnipro-1 bylo založeno v roce 2015. Název Dnipro fotbalovým fanouškům zní jistě povědomě, v roce 2015 se tento ukrajinský tým v kádru i s českým brankářem Janem Laštůvkou dostal až do finále Evropské ligy, kde prohrál se Sevillou. Ale pár let poté zbankrotoval.

Nynější klub s podobným názvem nenavazuje na historii svého předchůdce, ačkoliv využíval jeho infrastrukturu včetně mládežnické akademie. „Bývalé vedení s námi nemá nic společného," avizoval v roce 2017 generální ředitel klubu Andrij Stetsenko, byť někteří lidé v Dnipru-1 zůstali. Ostatně i velká část fanoušků bývalého klubu bojkotovala zápasy nováčka a někteří někdejší hráči prohlašovali, že nový klub není nástupcem toho předešlého.

Ukrajina už dlouhé měsíce čelí vojenské agresi ze strany Ruska, proto její kluby hrají evropské poháry v okolních státech. Dnipro-1 nachází pohárový azyl už druhou sezonu ve slovenských Košicích. „Cítíme se tam dobře," podotkl trenér Dnipra-1 Oleksandr Kučer.

Stadion v Košicích dál prochází rekonstrukcí a zvelebováním. „UEFA musí posoudit, zda nám probíhající dostavba příliš nezasahuje do organizace zápasu a také do bezpečnosti na stadionu a v jeho okolí. Košická futbalová aréna (KFA) na základě svého zázemí a aktuální dostavěnosti už umožňuje hrát evropské zápasy. Na splnění kategorie UEFA 4 nám chybí dva tisíce sedadel a dvě kamerové plošiny. Na tyto věci ještě potřebujeme výjimku," sdělil serveru Šport.sk generální manažer KFA Peter Schmiedl.

Server ua-football.com v hodnocení minulé sezony uvádí, že výsledky Dnipra-1 byly příjemným překvapením, atak úplně nejvyšších příček se pod novým koučem Kučerem nečekal. Stejně jako průnik do prvního kola vyřazovací fáze Konferenční ligy, kde ukrajinské mužstvo zastavil kyperský celek AEK Larnaka. „Ovšem s krásnými výsledky na podzim přecenil klub svá očekávání na jaře," odkázal server na méně vydařenou část sezony.

PŘÍMÁK s fotbalovým trenérem Davidem HorejšemVideo: Sport.cz

Tahoun mužstva je jasný, útočník Artem Dovbyk se stal nejlepším střelcem ukrajinské ligy v minulé sezoně a dle serveru Transfermarkt.com je s hodnotou 15 milionů eur (360 milionů korun) suverénně nejdražším hráčem Kučerova kádru.

V úterý v odvetě v Aténách proti Panathinaikosu ještě hrál a dával branku, ale logicky se o něj zajímají celky z prestižnějších lig a je velkou otázkou, zda vůbec proti Slavii nastoupí. V minulosti kolem Dovbyka kroužily například Everton, FC Porto či kluby z Itálie, podle zpráv ze zahraničí je ale momentálně na spadnutí jeho odchod do španělské Girony.

Reklama