Hlavní obsah

Sparťané otočili zápas a vezou z Toulouse vítězství

TOULOUSE

Fotbalisté Sparty Praha zvítězili v Poháru UEFA v Toulouse 3:2, i když v utkání dlouho prohrávali 0:1. Po hodině hry dvěma slepenými góly stav otočili a dokázali v závěru odpovědět i na vyrovnání domácích. Díky Kiselově brance z 87. minuty vezou sparťané cenné vítězství 3:2, které zvýšilo jejich naději na postup ze skupiny.

Článek

Na stadion oproti předpokladům v chladném počasí moc diváků nedorazilo a sparťanský výkon jako by odpovídal náladě v hledišti. Hosté začali nesoustředěně a několikrát selhali při vysokých míčích za obranu, kde zlobil aktivní Elmander.

Jenže sparťané se nepoučili. Ve 14. minutě propadli ve středu hřiště, odkud přišla přihrávka na rozběhnutého Elmandera a ten podél vybíhajícího Grigara poslal míč přesně k tyči.

Domácí neoslňovali, předváděli hru typickou pro francouzské kluby s řadou individuálních akcí, ale netakticky zahraných přechodů do útoku s nepřesnými přihrávkami. Sparta ale soupeře v nepřesnostech směle doháněla, středová řada nestačila tempu domácích a z pasivity se dostala až po půlhodině.

Aktivní až v závěru poločasu

Jako první se předvedl ve 27. minutě střelou z dvaceti metrů Kladrubský, ale domácí gólman Douchez byl na místě. To už byli sparťané častěji na domácí polovině a několikrát se kombinacemi před šestnáctkou pokusili najít domácí defenzivu v nedbalkách. Málem se to povedlo Kiselovi, který ve 36. minutě připravil ideální šanci: dvacet metrů od branky tvrdě vypálil a domácí gólman jen sledoval, jak míč míjí jeho branku.

Pokud by Sparta hrála od počátku, jako v poslední čtvrthodině poločasu, mohl se pro ni zápas vyvíjet lépe. Střela Limberského, kterou Douchez vyrazil s námahou, to jen dokumentovala.

Trenér zamíchal se sestavou

I druhý poločas ale začali domácí nebezpečněji a nebýt Grigara, mohli vést dvoubrankovým náskokem. Už ve 47. minutě musel gólman likvidovat dělovku Mansarého a v 64. minutě další střelu Paula Cesara.

To už trenér Bílek začal míchat se sestavou a jak se brzy ukázalo, udělal dobře. V 67. minutě byl na hřišti Horváth jen dvě minuty, když vyrazil v trojici se spoluhráči směrem k domácí brance, aby našel s notnou dávkou štěstí osamoceného Kisela a ten vyrovnal.

Ještě předtím spálil velkou příležitost další náhradník Došek, který hlavičkoval ze dvou metrů nad. Jenže v 68. minutě si všechno vynahradil. Kulič nejprve vybojoval na pravé straně míč přes Ebonda a našel uvnitř šestnáctky Doška, který se dokázal přes jednoho ze stoperů uvolnit a vstřelit vedoucí gól.

Horváth trefil břevno, Kisel se nemýlil

Sparta se pak zbytečně stáhla do defenzivy a místo třetího gólu začala bránit hubené vítězství, na což brzy doplatila. V 80. minutě přišla rychlá akce domácích po levé straně, na jejímž konci byl střílející Mansaré, který vyrovnal.

Hosté byli i poté pod vytrvalým tlakem a několikrát měli štěstí, jenže tři minuty před koncem předvedli další rychlý brejk, po němž Horváth nastřelil břevno aKiselova dorážka už byla přesná.

FC Toulouse - Sparta Praha 2:3 (1:0)
Branky: 14. Elmander, 80. Mansaré - 67. a 87. Kisel, 68. Došek. Rozhodčí: Itturalde González - Guererro, Medina Hernandez (všichni Šp.). ŽK: Arribagé, Mansaré - Pospěch, Došek. Diváci: 8546.
Toulouse: Douchez - Ebondo, Arribagé, Congré, Ilunga - Paulo Cesar (88. Bergougnoux), Dieuze, Emana, Sirieix (77. Batlles), Mansaré - Elmander (65. Geingnac). Trenér: Baup.
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Limberský - Rezek (65. Horváth), Kisel, Kladrubský, Matušovič (85. Zeman) - Slepička (57. Došek), Kulič. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata:
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen