Hlavní obsah

Srbský tisk: Zvezda byla blízko, ale Slavia byla celkově lepší

BĚLEHRAD

Srbská média se v pátek shodla, že fotbalisté pražské Slavie postoupili přes Crvenou Zvezdu Bělehrad do Evropské ligy zaslouženě. Tisk však také zalitoval, že domácí tým byl na svém stadiónu Marakana blízko k tomu, aby smazal třígólové manko z prvního utkání. Srby zdobila bojovnost, ale na českého mistra to nestačilo. List Politika uznal, že v součtu obou utkání byla Slavia lepší.

Foto: Srdjan Ilič, ČTK/AP

Kapitán Slavie Jaroslav Černý bojuje o míč s fotbalistou CZ Bělehrad Pavle Ninkovem.

Článek

V prvním poločase odvety ale byli podle srbských novinářů kromě počátečních minut utkání, kdy Slavia nevyužila dobré příležitosti, aby soupeře "dorazila", lepší domácí. "Hráči Zvezdy byli trpěliví, bojovali a to se jim vyplatilo. V poločase za stavu 2:0 to vypadalo, že by se mohl stát zázrak. Zvezdu mohl definitivně postavit na nohy Blažič, ale se svou šancí na konci první čtvrthodiny druhé půle naložil jako amatér," napsal list Blic. Za hlavní příčinu vyřazení Crvené Zvezdy z evropských pohárů pak deník označil nezkušenost bělehradských hráčů.

Deník Politika napsal, že po mimořádně dramatické první půli byla Crvena Zvezda blízko téměř hrdinskému činu. Její hráči vstřelili dvě branky a Blažič nevyužil jedinečnou možnost srovnat výhodu Čechů. Brzy poté následoval trest a "náhradník" hostů Vlček rozmetal všechny naděje na fotbalový zázrak. Po prvním zápase v Praze a po prvních patnácti minutách v Bělehradě nikdo nemohl ani ve snu předpokládat, že se Zvezda dostane do situace, kdy by mohla velkou ztrátu eliminovat.

Politika se také vrací k poslední minutě první půle, kdy německý sudí odpískal nepřímý kop ve prospěch domácích. Taková situace se při fotbalových utkáních vidí jen hodně zřídka, napsal list. Domácí "Červenobílí" se rozloučily s Evropou vítězstvím nad českým mistrem, ale Slavia měla celkově lepší mužstvo a postup do Evropské lidy si plně zasloužila, shrnula utkání Politika.

Ve slovinském celku se nenašel střelec

Spravedlivý byl podle slovinského tisku i postup Sparty přes NK Maribor. Největší rozdíl mezi oběma týmy byl v tom, že ve slovinském celku se nenašel střelec, jakého měli Letenští. "Wilfried se stal opět katem Mariboru," napsal list Dnevnik o hráči, který byl autorem všech tří gólů ve dvojutkání. Ke dvěma trefám z Mariboru přidal jediný gól čtvrteční odvety už ve třetí minutě.

"Hned v úvodu tak definitivně pohřbil naděje Mariboru na nějaký zvrat," doplnil Dnevnik a kriticky se pozastavil nad tím, že několikaletá snaha slovinského šampiona o proniknutí do bojů ve skupině v evropských pohárových soutěžích opět nedopadla dobře. "Zápas začal prakticky tak, jak skončil ten předchozí," připomněl server zurnal24.si, že v Mariboru padla Wilfriedova druhá branka pro změnu tři minuty před koncem. "Wilfried byl opět osudovým mužem zápasu. Mariborští fotbalisté byli i v odvetě daleko od úspěchu," konstatoval web sport1.si.

Zato v Rumunsku měla média důvod k oslavám nečekaného postupu Dinama Bukurešť přes Liberec. Po domácí kontumaci označil tisk triumf ze severu Čech po penaltovém dramatu za zázrak. "Červenobílí se v Liberci zapsali do dějin. Hráči Dinama se během týdne dostali z agónie do extáze, hráli s pulsem téměř na hranici snesitelné pro normálního člověka," napsal deník Evenimentul Zilei.

Dinamu držel palce i majitel Steauy

Dinamo prý v Liberci potvrdilo, že je velký a mocný tým. "Když ale chce. A ve čtvrtek večer to chtěl ukázat," uvedl deník Cotidianul. "V Česku se poprvé za posledních roky ukázali jako skutečný tým. Ve ztřeštěném zápase zvrátili skóre z kontumační prohry 0:3," napsal Libertatea.

Dinamu dokonce držel palce i majitel konkurenční Steauy Bukurešť Gigi Becali. Prohlásil, že nikdy nevěřil, že bude mít z Dinama radost, jako ji měl ve čtvrtek večer. "Nevěřil jsem, že někdy budu fandit Dinamu. Ale držel jsem jim palce a mám z nich radost. Řekl jsem si, že hráči Dinama jsou také Rumuni a neměl jsem proč fandit Čechům," řekl podle agentury Agerpres.

Reklama

Související témata: